Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji nemáme len koronavírus: Čo chrípka a iné choroby?

Už uplynulý týždeň naznačoval v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) veľmi mierne zvýšenie počtu chorých. Toto hovoria aktuálne zistenia epidemiológov.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji nemáme len koronavírus: Čo chrípka a iné choroby?
Zdroj: TASR

Tento týždeň tento trend pokračoval – podľa odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici z analýzy údajov od pediatrov i lekárov prvého kontaktu z nášho kraja vyplýva mierne zvýšenie počtu chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), a mierne zníženie počtu chorých na chrípku (CHPO). Informovala o tom Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica.

Komplikácií ubúda

V absolútnych číslach však podľa jej slov ide o malé počty ľudí. „V medziročnom porovnaní je chorobnosť na ARO nižšia o 24 percenta a chorobnosť na CHPO o 7 percent. Hlásenia o chorobnosti zaslalo 47 percent pediatrov a 41 percent všetkých všeobecných lekárov pre dospelých z Banskobystrického kraja,“ uviedla.

Ako spomenula Tolnayová, v medzitýždňovom porovnaní klesol počet komplikácií na minimum- zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v štyroch prípadoch, zápalmi stredného ucha v troch prípadoch, a zápal pľúc sa nevyskytol ani jeden.

Kde je najviac chorých?

„Momentálne je v BBSK 809 chorých na ARO, najviac v okresoch Lučenec, Žarnovica a Žiar nad Hronom, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 293 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Prípadov chrípky je v celom kraji len 44. čo reprezentuj takmer 44 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najviac chorých na chrípku je v okrese Poltár,“ spomenula ďalej Tolnayová. . Z hľadiska veku postihujú podľa slov Tolnayovej ochorenia na ARO predovšetkým ekonomicky činné obyvateľstvo, nasledujú adolescenti. Rovnaký trend zaznamenal RÚVZ v Banskej Bystrici, kde sa sústreďujú hlásenia z okresov celého Banskobystrického kraja, aj v prípade chorobnosti na chrípku.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia najmä v súčasnej dobe podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM