Správy

V Banskobystrickom kraji je sčítaných takmer 90 % obyvateľov: Jedna obec nepríjemne vyčnieva

Štatistický úrad (ŠÚ) SR eviduje aj jednu obec, v ktorej hranica sčítania zatiaľ neprekročila 50 percent.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji je sčítaných takmer 90 % obyvateľov: Jedna obec nepríjemne vyčnieva
Zdroj: TASR/AP

Asistované sčítanie uspokojivo pokračuje aj v Banskobystrickom kraji, asistovane sa tam sčítalo 4,2 percenta ľudí. Ako o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder, v rámci Banskobystrického kraja je doposiaľ sčítaných 89,1 percenta obyvateľov.

Kde je sčítaných najmenej?

Do spustenia asistovaného sčítania evidoval Banskobystrický kraj 84,9 percenta online sčítaných obyvateľov, službu asistovaného sčítania využilo počas troch týždňov 26 996 ľudí. V rámci kraja je zriadených 533 kontaktných miest, obyvateľom je k dispozícii 627 stacionárnych asistentov a k záujemcom domov je pripravených prísť 762 mobilných asistentov.

V Banskobystrickom kraji však Štatistický úrad (ŠÚ) SR eviduje aj jednu obec, v ktorej hranica sčítania zatiaľ neprekročila 50 percent. Ide o obec Muľa v okrese Veľký Krtíš, kde je podiel sčítaných stále na úrovni 36 percent.

„Dôrazne upozorňujeme hlavne obce, ktoré majú menej ako 50 percent sčítaných, že sa môžu stretnúť s vážnymi problémami pri budúcom financovaní. Apelujeme na samosprávu v takýchto obciach, aby využila vytvorenú infraštruktúru,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková s tým, že asistované sčítanie sa končí 13. júna.

      

Ďalšie aktuálne správy

V treťom týždni asistovaného sčítania sa počet sčítaných v Slovenskej republike zvýšil na 5.023.877 oby­vateľov, čo predstavuje takmer 90 percent. Spolu sa od začiatku projektu asistovane sčítalo 179.870 ľudí, čo predstavuje takmer 3,2 percenta obyvateľov SR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Banskobystrického kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM