Jakub Forgács Správy

V Banskobystrickom kraji citeľne pribúda chorých. Ktoré okresy ich hlásia najviac?

Epidemiológovia upozorňujú, že chrípku nemožno podceňovať. Za najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako zredukovať počet hospitalizovaných osôb a úmrtí zapríčinených komplikáciami chrípky, označujú stále očkovanie.

Ilustračný obrázok k článku V Banskobystrickom kraji citeľne pribúda chorých. Ktoré okresy ich hlásia najviac?
Zdroj: TASR

V 48. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 61 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) 5289 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje chorobnosť 1658 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) sa vyskytli v 415 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 130 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V medzitýždňovom porovnaní sa teda počet chorých na ARO zvýšil takmer o 15 percent a na CHPO o 28,6 percent. Vlani na respiračné a chrípkové ochorenia ležalo v prípade ARO približne o 11 percent ľudí mene a CHPO o 12 percent menej,“ pokračovala so slovami, že lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Ako ďalej uviedla, v porovnaní so 47. kalendárnym týždňom je počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení o niečo nižší. „Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín v 53 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 37 a zápalmi pľúc v 27 prípadoch,“ vymenovala.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, Zvolen, Rimavská Sobota, Brezno a Banská Bystrica. Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú deti základných škôl a najmenšie deti. Najlepšie sú z hľadiska chorobnosti zatiaľ seniori,“ dodala Tolnayová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM