Aktualizované Jakub Forgács Správy

V Banskej Bystrici sa objavilo podozrenie na prípad botulizmu: Pacient upadol do kómy!

V Rooseveltke hospitalizovali pacienta z Banskobystrického okresu s podozrením na botulizmus. Na jednotke intenzívnej starostlivosti upadol do kómy!

Ilustračný obrázok k článku V Banskej Bystrici sa objavilo podozrenie na prípad botulizmu: Pacient upadol do kómy!
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica hlásil za uplynulý týždeň jeden prípad podozrenia na botulizmus u pacienta (43) z okresu Banská Bystrica. „Laboratórnymi testami, ktoré vykonali laboratóriá banskobystrického RÚVZ z odobratých vzoriek – obsahu z troch obalov Cícerovej pomazánky, výrobcu ALFA BIO (dátum spotreby 21.8.2015), ktoré pacient konzumoval, bolo detekované suspektné Clostridium botulinum,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

Upadol do kómy

Clostridium botulinum patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov alimentárnych intoxikácií – otravy z potravín. „Zvyšky z obalov Koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu Cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže,“ pokračovala.

„Pacient ochorel v noci z 11. na 12. augusta, kedy začal pociťovať prvé príznaky – ťažoba na žalúdku a nevoľnosť. Nad ránom vstal, mal dvojité videnie, neistú chôdzu, závraty, cítil sa veľmi slabý, mal problémy s prehĺtaním," informovala vedúca Odboru epidemiológie RÚVZ Banská Bystrica Mária Avdičová. Ako spomenula, išiel so sprievodom na lekársku službu prvej pomoci, odkiaľ ho odoslali na urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Tam ho prijali na hospitalizáciu na neurologickú kliniku, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. „Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na metabolickú jednotku intenzívnej starostlivosti Internej kliniky. Podali mu tri dávky antibotulinického séra. Pacient však upadol do kómy a preložili ho na oddelenie anstézie a intenzívnej medicíny,“ uviedla Avdičová s tým, že sa sa teda jedná o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu, a ako faktor prenosu bola pravdepodobne Cícerová pomazánka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum.

Výzva k obyvateľstvu

Zároveň bola o výskyte možného prípadu botulizmu a epidemiologických okolnostiach upovedomená Regionálna veterinárna a potravinová správa Banská Bystrica (RVPS), ktorá je kompetentná vo veci konať. „Tá ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu Cícerovej pomazánky aj Koložvárskej kapusty vegetariánskej všetkých šarží a vykonáva ďalšie šetrenie na zabezpečenie preventívnych opatrení u výrobcu a na trhu s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov vrátane informovania verejnosti,“ spomenula Tolnayová.

„Keďže uvedená potravina je tesne pred dátumom spotreby – 21.8.2015 a v predajniach sa už pravdepodobne nenachádza, ale môžu ju mať zakúpenú spotrebitelia, aj touto cestou informujeme a vyzývame obyvateľstvo, aby uvedenú pomazánku už nekonzumovali,“ upozorňuje Avdičová.

Reakcia spoločnosti ALFA BIO

Spoločnosť ALFA BIO podnikne všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy. „Vzniknutá situácia nám určite nie je ľahostajná,“ píše sa v stanovisku firmy. ALFA BIO má certifikovaný systém bezpečnosti potravín podľa štandardov normy ISO 22000.

„Výrobné záznamy danej šarže boli preverené Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS), ktorá nezistila žiadne nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila cícerová nátierka. Vzorky nátierky odobraté RVPS boli odoslané do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu. Protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže predložíme okamžite po ich doručení a budeme informovať verejnosť,“ uvádza sa v správe.

Podľa spoločnosti dotknutá osoba v ten istý deň nejedla len jej výrobok, ale zjedla aj huby, a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií. Spoločnosť ALFA BIO dodala, že zakladá svoje úspešné podnikanie najmä na bezpečnosti a kvalite svojich výrobkov, bez výhrad spolupracuje so štátnymi orgánmi, ktoré konajú v rámci prešetrenia situácie.

„Informujeme, že výsledky mikrobiologických testov vykonaných v akreditovanom laboratóriu boli jednoznačne negatívne. Regionálna veterinárna a potravinová správa nezistila žiadne pochybenia pri dodržiavaní systému bezpečnosti potravín – HACCP a správnej výrobnej praxe – GMP. Prioritou spoločnosti ALFA BIO je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti. V našej výrobe k pochybeniu jednoznačne nedošlo. Potvrdzuje to aj šetrenie Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy,“ povedal Juraj Lunter, výkonný riaditeľ spoločnosti.

Firma ALFA BIO, ktorá na trhu pôsobí viac ako 20 rokov, sa zameriava na výrobu rastlinných potravín. Z malej firmy vyrástla spoločnosť, ktorá dnes pôsobí aj v Maďarsku, Poľsku a Českej republike. Za zodpovedný prístup k podnikaniu, produktu aj zákazníkom im Nadácia Pontis venovala ocenenie Via Bona 2014 – v kategórii zodpovedná stredná firma.

Dnes 24/tasr

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM