Marcel Páleš Správy

V Banskej Bystrici sa hovorilo o slovensko-maďarskej spolupráci: Prioritou je ochrana prírody!

Maďarské Riaditeľstvo národného parku Bükk (BNPI) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR začali spoluprácu v rámci programu cezhraničnej spolupráce Maďarsko - SR na konkrétnych projektoch. Čo prinesú?

Ilustračný obrázok k článku V Banskej Bystrici sa hovorilo o slovensko-maďarskej spolupráci: Prioritou je ochrana prírody!
Zdroj: TASR

Konkrétne ide o projekty „Vytvorenie komplexného systému pre návštevníkov o ochrane prírody v prihraničnej oblasti“ a „Biotický výskum predstavujúci základ správy prihraničných pahorkatín z hľadiska ochrany prírody.“ Informoval o tom Daniel Baláž zo ŠOP SR. Otváracie projektové stretnutie sa konalo včera v Banskej Bystrici.

Peniažky na to pôjdu z EÚ

Ako Baláž priblížil, komplexný systém pre informovanie návštevníkov s účelom investície je zabezpečenie dôkladnejšieho informovania návštevníkov oblasti o prírodných hodnotách územia. Obdobie realizácie projektu trvá v rokoch 2012 – 2014. Celkové náklady sú 574 418,95 eur, pričom sú plne hradené Európskou úniou (EÚ).

V rámci hlavných častí projektu sa vytvorí systém demonštračných miest, prijímacích miest návštevníkov, náučných chodníkov s jednotným vzhľadom. Na Slovensku dôjde k rozšíreniu siete informačných tabúľ pri Silickej ľadnici, jaskyni Babia diera a pri Jašteričom jazere.

Aj online informačný systém

Vytvorí sa aj online informačný systém Programový navigátor, ktorý bude komplexnou zbierkou údajov poskytujúci systematicky zložený interaktívny obsah s možnosťou vyhľadávania pre moderné informačné technológie. Bude informovať o prírodných a kultúrnych hodnotách daného územia, chránených krajinných územiach a ochrane prírody ako jednej zo základných úloh štátu.

Baláž k spoločnému biotickému výskumu na oboch stranách slovensko-maďarskej hranice uviedol, že „účelom spolupráce je zachovanie a dlhodobé udržanie hodnotného prírodného stavu pahorkatín na severnom úpätí pohorí Bükk a Mátra – v Maďarsku sú to Hevešsko-Boršodská pahorkatina – na Slovensku Cerová vrchovina a Bodvianska pahorkatina.“

Strany zrealizujú počas projektu (1. 10. 2012 – 30. 9. 2014) prieskumy a výskumy v teréne a spoločne vyhodnotia výsledky.

Ide o Banskobystrický kraj

Významná časť výskumných úloh sa bude realizovať na štátom chránených územiach, respektíve na území siete chránených území Natura 2000, ktoré ich čiastočne prekrývajú. V Maďarsku ide o územia v župách Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves a Nógrád a na Slovensku v Banskobystric­kom kraji.

Baláž objasnil, že partneri v rámci biotického výskumu zostavia spoločný zoznam chránených a ohrozených rastlinných a živočíšnych druhov, stanovia najdôležitejšie rizikové činitele a technológie podporujúce zásahy v oblasti ochrany prírody. Celkové náklady projektu predstavujú 504 323 eur, pričom 100 % hradí EÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM