Monika Obrtalová Rôzne

V Banskej Bystrici budú súťažiť stredoškoláci

So svojimi znalosťami o princípoch a fungovaní Európskej únie budú súperiť študenti 13 stredných škôl. Vedomosti si zmerajú v rámci súťaže Mladý Európan 2010, ktorej národné kolo sa uskutoční 20. mája v Banskej Bystrici.

Finalisti regionálnych kôl budú dokazovať porote svoje znalosti v troch kolách. Okrem písomného vedomostného testu o Európskej únii ich čakajú aj otázky z histórie, geografie, politiky a o osobnostiach tohto spoločenstva. V prípade postupu do záverečného tretieho kola budú musieť „zbystriť zrak“, aby správne identifikovali rozostrené obrázky týkajúce sa únie.

Vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková-Matisová uviedla, že hlavnou témou 5. ročníka súťaže je problematika biodiverzity a klimatických zmien. „Je to téma, ktorá sa týka nás všetkých a je dôležité, aby mladí ľudia boli vedení k zodpovednosti za životné prostredie,“ poznamenala. Záštitu nad podujatím prevzal aj podpredseda vlády Slovenskej republiky pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič.

Národného kola sa zúčastnia študenti gymnázií zo Šurian, Topoľčian, Serede, Martina, Levoče, Partizánskeho, Lučenca, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi, Vranova nad Topľou a Košíc. Rovnako aj z obchodných akadémií v Senici a Brezne. Na víťazov vedomostnej súťaže čakajú zaujímavé ceny.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM