Monika Obrtalová Rôzne

Už päťdesiata transplantácia pečene

Vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa v septembri uskutočnila už päťdesiata transplantácia pečene. Paťdesiatou pacientkou, ktorej transplantovali tento životne dôležitý orgán, je 43-ročná žena, ktorá trpela autoimúnnou hepatit

„Transplantácia u tejto pacientky nebola výnimočná len poradovým číslom, ale aj zložitou cievnou rekonštrukciou. Na spojenie tepny pečeňového štepu s brušnou aortou pacientky bol použitý fragment z tepny darcu,“ vysvetlila Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice. Program transplantácie pečení bol v banskobystrickej nemocnici spustený v roku 2008 a v súčasnosti je jedinou nemocnicou na Slovensku, kde sa tento typ transplantácie vykonáva v takom rozsahu. Ide o multidiscipli­nárny medicínsky výkon, ktorý si vyžaduje rýchlu a presnú kooperáciu niekoľkých desiatok odborníkov z odborov ako sú chirurgia, anestéziológia, cievna chirurgia, hepatológia atď.

„Dosiahnutie počtu 50 transplantácií je veľkým úspechom a dnes možno hovoriť už o zabehnutom programe.“ Na Slovensku ročne potrebuje transplantáciu pečene približne 50 ľudí. V tejto nemocnici ich vykonajú v priemere 20 za rok. Ako Maťašeje konštatovala, potenciál banskobystrického transplantačného tímu však nie je týmto číslom vyčerpaný a pri splnení určitých materiálnych podmienok je schopný naplniť aj celkovú potrebu pečeňových transplantácií.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM