Marcel Páleš Správy

Nehoda sanitky v Sásovej. Obžalovaná vodička Janka: Stále na to myslím!

Záverečné reči odzneli dnes dopoludnia na banskobystrickom Okresnom súde (OS) v súvislosti s tragickou nehodou sanitky na banskobystrickom sídlisku Sásová. V prípade je obžalovaná vodička osobného auta Janka D. z prečinu usmrtenia.

Ilustračný obrázok k článku Nehoda sanitky v Sásovej. Obžalovaná vodička Janka: Stále na to myslím!
Zdroj: TASR

Rozsudok má padnúť popoludní. Súd vodičku v roku 2011 oslobodil. Prípad po odvolaní prokurátora pokračoval na krajskom súde (KS). Podľa stanoviska tohto súdu, ktorý zrušil rozhodnutie okresného, mal OS zvážiť vyhodnotenie ďalších dôkazov a dopočutie.

Prípad z roku 2010

Pri tragédii, ktorá sa stala 14. októbra 2010 na banskobystrickej Ďumbierskej ulici, na trojramennej križovatke, došlo k zrážke troch vozidiel – osobného auta, sanitky a autobusu. V jej dôsledku zahynuli dvaja ľudia. Podľa obžaloby vodička pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú nedala prednosť zľava prichádzajúcej sanitke po hlavnej ceste.

Pri nehode došlo k zrážke auta a sanitky, ktorú následne odrazilo do protismeru, kde sa zrazila s autobusom. Na mieste zahynul lekár zo sanitky, 2. novembra 2010 v nemocnici zomrel aj jej vodič. Zranenia utrpeli aj ďalší – spolujazdec zo sanitky, vodič autobusu, cestujúci i spolujazdkyňa z osobného auta.

Porušil zákon aj vodič sanitky?

Prokurátor v záverečnej reči navrhol obžalovanú uznať za vinnú a uložiť jej primeraný trest odňatia slobody aj zákaz vedenia motorových vozidiel. Podľa jeho slov dôkazy preukázali, že hlavnou príčinou vzniku nehody bola skutočnosť, že obžalovaná prechádzala križovatkou nezodpovedne a nedostatočne sa presvedčila o svojej povinnosti vyplývajúcej z dopravného značenia v križovatke – dať prednosť v jazde.

Prokurátor dodal, že Janka D. sa nemôže zbaviť primárneho a podľa jeho názoru aj väčšinového zavinenia nehody. Podľa prokurátora jej tvrdenia – že sa o povinnosti dať prednosť presvedčila, že nič nevidela a nepočula – nemožno považovať za pravdivé, ale za účelné s cieľom vyhnúť sa trestnej zodpovednosti.

Podľa obhajcu obžalovanej, naopak, doplnenie znaleckého posudku opätovne preukázalo, že nie je zodpovedná za priebeh a následky nehody a navrhol ju spod obžaloby oslobodiť. Ako uviedol, KS sa síce precízne zaoberal povinnosťami obžalovanej vyplývajúcimi zo zákona, ale opomenul zobrať do úvahy aj fakt, že i vodič sanitky zákon porušil. A to prekročením rýchlosti o 120 % (110 km/h) na úseku, kde je povolená rýchlosť 50 km/h.

Vodička sanitky na to myslí stále…

V tejto súvislosti obhajca pripomenul platné právne predpisy, podľa ktorých ide o prednostnú jazdu vtedy, keď vozidlo používa kombináciu svetelných a zvukových znamení. Počas pojednávaní totiž vznikla polemika, či sanitka zvukové použila alebo nie. Podľa slov obhajcu svedkovia vo veľkom počte uviedli, že zvuk nebol zapnutý. Keby sanitka prípadne išla aj 70 km/h, k zrážke by nedošlo, dodal obhajca.

Janka D. vníma to, čo sa stalo, stále rovnako tragicky a stále na to myslí. Ako pokračovala, je jej nesmierne ľúto, čo sa stalo. Je pripravená prijať rozhodnutie súdu, nie je si však vedomá svojho zlyhania pri nehode. Ospravedlnila sa ale pozostalým za to, že sa na uvedenom mieste vôbec ocitla.

Posudok znalca

Minulý týždeň sa znalec z odboru cestnej dopravy vyjadril k vyšetrovaciemu pokusu uskutočnenom v súvislosti s nehodou. Okrem iného podľa neho vyplynulo, že osobné vozidlo sa pohybovalo tesne pred križovatkou a v čase prechodu hranice križovatky rýchlosťou približne 18 km/h a nie je možné vylúčiť, že malo tendenciu pri odbočovaní mierne zrýchliť.

Ak by sa vodička pohybovala takouto rýchlosťou a mala by tendenciu zastať na hranici križovatky, prípadne tesne za ňou – teda zabrániť kolíznej situácii so sanitkou – musela by reagovať minimálne sedem metrov pred touto hranicou. Teda vo vzdialenosti, keď by mala predpokladať, že môže vzniknúť nebezpečenstvo prichádzajúce zľava a vyhodnocovať v čase, keď sanitku nemala možnosť ešte vidieť.

Počas pojednávania vypovedalo v minulosti pred súdom viacero svedkov. Riešil sa aj spomínaný fakt, či mala sanitka zapnuté okrem svetelného aj zvukové znamenie, prípadne, kedy zvukové zapla. Vyjadrenia svedkov neboli v tomto prípade jednotné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM