Jakub Forgács Správy

Už desaťročia stojí na bystrickom námestí. Poznáte históriu čierneho obelisku?

Každoročne si pri pomníku padlých vojakov Červenej armády poprední predstavitelia mesta spolu so slovenskými a zahraničnými štátnikmi pripomínajú obete z radov osloboditeľských voj­sk.

Ilustračný obrázok k článku Už desaťročia stojí na bystrickom námestí. Poznáte históriu čierneho obelisku?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Čierny obelisk – jeden zo symbolov mesta pod Urpínom, predstaví v utorok 20. marca 2018 o 17. h, v rámci cyklu prednášok Čo sa skrýva v depozite, Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici. Podujatie sa koná pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta a monument, ktorý desaťročia stojí na Námestí SNP, priblíži historik Roman Hradecký.

Ako uviedla hovorkyňa múzea Gabriela Benčová, v roku 1994, v snahe prinavrátiť mestu stredoveký ráz, zvažoval vtedajší magistrát presun obelisku z centra mesta na Námestie slobody. „Nakoniec sa však táto myšlienka nepresadila a Banskobystričania tak neprišli o jednu z historických dominánt mestského jadra.“

Každoročne si 25. marca na tomto pietnom mieste – pomníku padlých vojakov Červenej armády, poprední predstavitelia mesta spolu so slovenskými a zahraničnými štátnikmi pripomínajú obete z radov osloboditeľských voj­sk.

Podľa Benčovej to bol práve poručík Červenej armády – Samuel Vajnstein, ktorý navrhol podobu pomníka padlým spolubojovníkom, pričom ju citlivo zakomponoval do celkovej architektúry Banskej Bystrice. S výstavbou, ktorú realizovala banskobystrická firma HORN, sa začalo ešte 17. apríla 1945 a práce boli ukončené už koncom mája. Pomník, ktorý je majetkom Ruskej federácie, bol slávnostne odhalený 24. júna 1945.

Niektoré písomné pramene uvádzajú, že materiál, z ktorého je obelisk postavený, pochádza z mramoru, ktorý mal Hitler pripravený pre pamätníky svojho víťazného ťaženia v Moskve a Leningrade. Výsledky bojov na ruskom fronte a blížiaca sa neodvrátiteľná porážka Hitlerových vojsk zapríčinili, že sa tento stavebný materiál využil síce na rovnaký účel, ale v opačnom garde, a to na oslavu definitívnej porážky Adolfa Hitlera a nacizmu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii čierny obelisk na bystrickom námestí!

V OBRAZOCH: Čierny obelisk na bystrickom námestí
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM