Monika Obrtalová Rôzne

Útulok plánuje spoluprácu s mestom Zvolen

Karanténna stanica patriaca mestu Banská Bystrica sídli vo Zvolene a prístrešok pre nechcené či opustené zvieratá poskytuje už od roku 2004. V dohľadnej dobe plánuje útulok spolupracovať s mestom Zvolen na spolufinancovaní tohto zariadenia.

Zariadenie je prevádzkované ako karanténna stanica z dôvodu minimalizovania nákladov spojených so starostlivosťou o opustené, túlavé a zabehnuté zvieratá. Finančné prostriedky na jeho chod sú z rozpočtu mesta Banská Bystrica. Na tento rok bolo pre útulok vyčlenených viac ako 50 tisíc eur. //„Financie idú na prevádzku stanice, teda krmivo, dezinfekčné prostriedky, služby veterinárneho lekára, nájomné a podobne. Peniaze sú investované aj do modernejšieho vybavenia veterinárnej ambulancie či rekonštrukcie traktov kotercov,“ //hovorí o tom, kam putujú peniaze Andrej Huťka z Oddelenia verejnoprospešných služieb mesta Banská Bystrica. Na pláne je aj rekonštrukcia približne pätnástich kotercov a z tohto dôvodu sa finančná podpora mesta Zvolen určite zíde.

V súčasnosti sú priestory karanténnej stanice pre nájdené či opustené zvieratá vyhovujúce. Prechodný domov tu v týchto dňoch našlo 25 psov, ktorí sú väčšinou zo Zvolena a Banskej Bystrice, no v prípade dostatočných kapacít aj z okolitých miest. „Najčastejšou príčinou toho, že sa ľudia zvierat zbavujú je neschopnosť sa o ne postarať. Najmä ak ide o nevhodný darček pre dieťa alebo ak majitelia dostatočne nepoznajú povahu a potreby jednotlivých plemien psov pri ich zakúpení,“ vymenúva najčastejšie dôvody prečo sa ľudia zvierat zbavia Andrej Huťka a pokračuje ďalej: „Dôvodom môže byť aj to, že majitelia nezabránili nežiadúcej reprodukcii zvierat a potom nechcené šteňatá vyhodia. Niektorí zasa nie sú schopní v období hárania zabrániť úniku svojich zvierat na verejné priestranstvo.“ V roku 2009 bolo v zariadení umiestnených celkovo 415 psov, domov v nových rodinách z nich našlo až 286.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM