Jakub Forgács Krimi

Útočník z bystrického bistra kebabu pozná trest. Prokurátor žiadal vyše 21 rokov, toľkoto dostal

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v zmysle obžaloby navrhoval Michaelovi D. 21 rokov a osem mesiacov. Voči rozsudku sa odvolal.

Ilustračný obrázok k článku Útočník z bystrického bistra kebabu pozná trest. Prokurátor žiadal vyše 21 rokov, toľkoto dostal
4
Galéria
Zdroj: TASR

Trest štyri roky nepodmienečne vymeral v piatok Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, 21-ročnému Michaelovi D., obžalovanému z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu, prečinu násilia proti skupine obyvateľov, prečinu výtržníctva, prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Hlavné pojednávanie sa začalo v piatok a po piatich hodinách skončilo verdiktom. Ten nie je právoplatný.

Michael D. vlani 1. decembra na námestí v Banskej Bystrici vošiel do priestorov bistra s kebabom, kde sa nachádzala aj turecká štátna vlajka. Okrem hostí boli v bistre osoby tureckej a albánskej národnosti, ktoré boli moslimského vierovyznania. Hoci ho nikto neprovokoval, správal sa agresívne a vyhrážal sa. Kričal, že moslimov pozabíja a smeroval na ich adresu hanlivé slová a nadávky. Z priestorov bistra ho vyviedli von. Keď si po krátkej chvíli zamestnankyňa vyšla zapáliť, zaútočil na ňu nožom – loveckou dýkou približne s 15-centimetrovou čepeľou. Silno ju bodol do líca, malo ísť o život ohrozujúci útok. Jej kolegovi sa ju podarilo vtiahnuť späť do bistra.

Obžalovaný na pojednávaní uviedol, že si na nič nepamätá. Nepopiera to, nemá dôvod neveriť svedkom, ktorí voči nemu vypovedali. Úmysel usmrtiť ženu aj rasový motív však vylúčil. „Sám som Cigáň. Ľutujem, čo som urobil, poučil som sa a poškodenej sa ospravedlňujem,“ vyhlásil.

Obhajca Peter Múkera argumentoval jeho ťažkým stupňom opitosti v čase útoku. Po ňom mu namerali tri až štyri promile alkoholu. Rovnako aj tým, že pracovníčku bistra bodol raz do tváre, pritom, ak by ju chcel usmrtiť, bodal by viackrát a inde, teda do miest, kde sú životne dôležité orgány. Navyše, po útoku podľa obhajcu neutiekol, zostal na mieste, kde ho našla polícia. Šesť mesiacov strávil vo väzbe. Je zamestnaný, má družku a dieťa.

ŠTS po vypočutí svedkov a oboznámení sa s listinnými dôkazmi prekvalifikoval obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu na ťažké ublíženie na zdraví.

„S časťou nami navrhovaných dôkazov sa ŠTS stotožnil, s časťou nie. Po doručení rozsudku urobíme právnu analýzu a potom sa rozhodneme, či sa odvoláme alebo nie,“ konštatoval Múkera.

Ako dodal, súd mohol za určitých okolností aj mimoriadne znížiť trest na hranicu troch rokov, prípadne nahradiť tzv. domácim väzením s použitím technických prostriedkov.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v zmysle obžaloby navrhoval Michaelovi D. 21 rokov a osem mesiacov. Voči rozsudku sa odvolal.

V OBRAZOCH: Útočník z bistra kebabu dostal štyri roky
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM