Katarína Reiterová Správy

Uťahovanie opaskov v kraji: Župa musí ušetriť milióny €, dotkne sa to ľudí?

Predsedovia ôsmich samosprávnych krajov a predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) podpísali memorandum o konsolidácii verejných financií. Na rokovaní s Ficom prisľúbili šetriť. BBSK už so šetrením začal. Ešte plánuje ušetriť viac ako 5 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Uťahovanie opaskov v kraji: Župa musí ušetriť milióny €, dotkne sa to ľudí?
Zdroj: TASR

Vážim si, že predsedovia VÚC si uvedomujú súčasnú náročnú finančnú situáciu. Uvedomujú si, že konsolidácia verejných financií by nebola možná, pokiaľ by sa na šetrení nezúčastňovala aj samospráva. Preto sa chcem predstaviteľom VÚC poďakovať, že spoločne s vládou SR podpísali memorandum, v ktorom sa obe strany zaväzujú robiť kroky smerom k stabilnej a udržateľnej konsolidácii verejných financií,“ povedal Robert Fico po podpise memoranda.

Úsporné kroky budú bolestivé

Predseda Združenia SK-8 Tibor Mikuš (ĽS-HZDS) sa vyjadril, že prijímané opatrenia budú aj bolestivé, ale: „predstavitelia samosprávnych krajov ich chápu ako nevyhnuté kroky, ktoré treba urobiť.

Memorandum, ktoré Fico a predsedovia samospráv podpísali v piatok 12. októbra obsahuje aj dohodu o spoločnom zasadnutí vlády, predstaviteľov samosprávnych krajov a zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska, na ktorom budú prerokované okruhy dôležité pre spolužitie štátu a regionálnej a miestnej samosprávy. Medzi dôležité otázky, ktoré sa budú na zasadnutiach riešiť patrí napríklad čerpanie eurofondov, využívanie ciest druhej a tretej triedy kamiónmi, ktoré takto obchádzajú mýtny systém, ale aj sociálna oblasť a zdravotníctvo.

Ako bude šetriť Maňka

Samozrejme, obrátili sme sa na hovorcu BBSK s otázkou, ako a na čom plánuje ušetriť banskobystrická samospráva.

Prostriedky, ktoré potrebujeme ušetriť, budeme viazať rozpočtovým opatrením. Skutočnú celkovú úsporu môže ovplyvniť veľa faktorov, ktoré nie je možné s určitosťou odhadnúť. BBSK sa zaviazalo ušetriť v roku 2013 z bežného rozpočtu 5 066 tisíc eur. Opatrenia na dosiahnutie úspory budú okrem viazania prostriedkov prebiehať teda aj operatívne, podľa aktuálnych okolností,“ uviedol hovorca BBSK Peter Hajnala.

BBSK znižuje počty zamestnancov

Ako nás ďalej hovorca BBSK informoval, so šetrením sa začalo už v roku 2010. Na Úrade BBSK vykonali personálny audit a v roku 2011 kapacitný audit. V roku 2009 mal Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja 205 zamestnancov, v roku 2010 už len 180 a o rok neskôr 173. Výsledok je teda mínus 32 pracovných mi­est.

„Je zrejmé, že šetriť sme začali ihneď po nástupe nového vedenia. Rovnako boli dosiahnuté úspory šetrením na prevádzkovej réžii (cestovné náklady, papier, spotrebný materiál..), kde za rok 2010 klesli náklady o približne 2 milióny eur. V minulom roku sme napríklad realizovali elektronickú akciu na dodávky plynu a elektrickej energie, kde v rokoch 2012 a 2013 dôjde k úspore tiež viac ako 2 milióny eur. Treba však povedať, že BBSK nie je len o úrade, ale aj o organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, kde rovnako organizačnými opatreniami došlo k zníženiu počtu organizácii zo 165 na súčasných 124, s čím logicky súvisia ďalšie úspory,“ dodal Hajnala a doplnil, že BBSK šetrí verejné zdroje už tri roky.

Vo všetkých oblastiach sme prijali niekoľko racionalizačných opatrení (zlučovanie škôl, zlučovanie sociálnych zariadení, úspora prevádzkových nákladov). Sme však pripravení prijať ďalšie opatrenia, ktoré nám pomôžu ušetriť potrebné zdroje,“ vysvetlil ďalej Hajnala a dodal, že všetky úsporné opatrenia chcú robiť tak, aby mali čo najmenší dopad na obyvateľstvo.

Sme presvedčení, že ani doterajšie opatrenia nemali zásadný vplyv na rozsah a kvalitu nami poskytovaných služieb,“ uzavrel Hovorca BBSK Peter Hajnala.

Foto/vucbb.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM