Michal Majer Rôzne

Urpín - odveký strážca mesta

Vrch Urpín je od nepamäti spojený s mestom Banská Bystrica. Stal sa symbolom, ktorý aj v ostatných častiach Slovenska automaticky evokuje spojenie: Urpín a Banská Bystrica. Tento neveľký vrch, vysoký len 510 metrov, je akoby vrastený do organizmu mes

Vrch Urpín sa prvýkrát spomína v listine kráľa Ladislava IV. z 25.marca 1287:// „Kráľ dáva Jurkovi synovi Dionýza za jeho vojenské zásluhy v bojoch s českým kráľom Přemyslom Otakarom II. a s Kumánmi do vlastníctva zeme…, okrem iného aj lúku pri Hrone a potoku Bobocha pod Urpínom“.// Z dnešného pohľadu je zaujímavé, že na Urpíne sa v minulosti s veľkou pravdepodobnosťou nachádzala aj rovnomenná osada, ktorá sa však do dnešných čias nezachovala. Dnes vôbec nevieme, kde obec Urpín stála a ani kedy vznikla, resp. zanikla. Dá sa len predpokladať, že jej obyvatelia sa pravdepodobne zaoberali pastierstvom – chovom oviec alebo dobytka, možno aj uhliarstvom. Vrch Urpín v 15. a 16. storočí mohol byť zalesnený v oveľa menšej miere ako dnes a klimatické podmienky tu boli možno priaznivejšie – miernejšie, hlavne v zime, ako dolu v meste. Jediné, čo zo zachovaných dobových materiálov vieme je, že vlastníkmi prípadne spoluvlastníkmi obce Urpín a jej poddaných boli zväčša zemani z blízkych i vzdialenejších dedín: z Iliaša, Kremničky, Lukavice, zo Zolnej.

V 16. storočí, konkrétne v roku 1587, nie síce priamo na Urpíne, ale na neďalekom o niečo vyššom vrchu (vysokom 569 metrov), mesto postavilo strážnu vežu – vartovku, podľa ktorej sa dnes vrch nazýva. Možno len predpokladať, že v tomto období spolu s Vartovkou existovala na neďalekých stráňach aj obec Urpín. O storočie neskôr, nad mestom, na nižšie položenej časti Urpína, začali s výstavbou krížovej cesty. V roku 1713 tu vybudovali aj Kaplnku Božieho hrobu – tzv. kalváriu, ktorá prednedávnom prešla kompletnou rekonštrukciou. Strážna veža – vartovka je na tom lepšie. Od roku 1961, kedy sa uskutočnila jej rozsiahla renovácia – prestavba a vznikla v nej hvezdáreň.

Urpín vzhľadom na svoju blízkosť bol vždy pre Bystričanov vyhľadávaným miestom oddychu, ideálnym prostredím na krátke vychádzky do prírody, spojené i s prekrásnymi výhľadmi na naše mesto. Dnes sa mu, bohužiaľ, venuje len minimálna pozornosť. Chodníky od Malej stanice sú zanedbané, neudržiavané. No nie vždy to tak bolo. V 30. a 40. rokoch minulého storočia bol Urpín pýchou mesta a jeho obyvateľov. Cestičky – serpentíny boli nielen upravené, ale aj bezchybne osvetlené, vrátane Kaplnky – kalvárie. Na umelo vybudovanej terase hrávala hudba. Bystričania i návštevníci mesta tu mali k dispozícii tanečný parket. Dolu, medzi Urpínom a železničnou traťou, bolo korzo, tiež hojne navštevované, aj príslušníčkami najstaršej profesie. V súčasnosti môže Urpín na časy svojej slávy už len spomínať. Prvou lastovičkou pri jej navrátení bola oprava zdevastovanej kalvárie, po ktorej sa snáď dočkáme aj opravy serpentín a oživenia tohto symbolu mesta.

Ján Baláž Foto: skyscrapercity.com

Ďalšie zaujímavé články z histórie Banskej Bystrice si môžete prečítať v časopise Bystrický Permon:

www.permon.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM