Jakub Forgács Správy

Unikátny zákrok v Rooseveltke: Špeciálny materiál použili medzi prvými v strednej Európe

/ani Zuzane z Detvy lekári zistili výduť brušnej aorty. Výduťou prechádzala krv, ktorá vyvíjala na steny aorty tlak a bez včasného ošetrenia by mohla prasknúť.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny zákrok v Rooseveltke: Špeciálny materiál použili medzi prvými v strednej Európe
3
Galéria

Rádiológovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici v spolupráci s cievnymi chirurgami použili na liečbu aneuryzmy brušnej aorty najnovší polymérový materiál s tvarovou penou, ktorý vyvinul startup v americkom Silicon Valley. Na oddelení rádiológie ho použili medzi prvými pracoviskami v strednej Európe. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Unikátny zákrok

„Pani Zuzane (77) z Detvy lekári zistili výduť brušnej aorty. Výduťou prechádzala krv, ktorá vyvíjala na steny aorty tlak a bez včasného ošetrenia by mohla prasknúť. Keby sa tak stalo, pacientke by hrozilo vnútorné vykrvácanie,“ uviedla nemocnica.

Takémuto stavu vedia odborníci pohodlne predísť aj bez potreby otvorenej operácie. „Štandardne sa do aorty implantuje výstuž – stentgraft, vpichom cez stehenné tepny. Tento stentgraft odkloní tok krvi z výdute a tým zamedzuje jej prasknutiu. Približne u 20% pacientov je potrebná reoperácia (reintervencia), kde sa časť vaku môže po čase opäť plniť z netesností a hrozí je prasknutie,“ spomenula nemocnica.

A práve tomuto sa zavedením špeciálneho biokompatibilného polyméru do vaku výdute dá predísť. „Po zavedení stentgraftu lekári následne samotný vak vyplnili týmto špeciálnym polymérom, ktorý nielenže podporuje tvorbu zrazeniny vo vaku ale postupne stimuluje prirodzenú imunitnú odpoveď a proces hojenia, čiže sa vstrebe do 2,5 roka od implantácie. Tým prakticky eliminuje riziko netesností a prípadných reintervencií,“ píše sa na stránke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Materiál vyvinutý v Silicon Valley použili na spevnenie aorty
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM