Monika Obrtalová Kultúra

Unikátny hudobný príbeh v Banskej Bystrici

Zítra se bude.... je názov hudobného príbehu o procese s Miladou Horákovou, v ktorom sú použité dobové texty. Operné predstavenie v podaní Národného divadla z Prahy je vlastne procesom, spomienkou na ľudí, ktorí sa stali obeťou nezmyselného komunist

Na doskách Divadla Štúdia tanca sa 12. novembra o 19.00 hod. predstavia: česká herečka, svetoznáma operná speváčka a mezzosopranistka Soňa Červená, Jan Mikušek, Kühnův detský zbor, Canti di Praga a Inštrumentálny súbor PurPur. Prvým impulzom pre vznik diela bolo, podľa autora hudby Aleša Březinu a libretistov Aleša Březinu a Jiřího Nekvasila, želanie napísať celovečerný hudobný projekt pre Soňu Červenú. Od začiatku vedeli, že sa chcú zamerať na osud významnej českej ženy. Rýchlo dospeli k názoru, že len ťažko by našli fascinujúcejší a vo svojej obludnosti dôležitejší námet ako komunistický proces s JUDr. Miladou Horákovou. Na jeho začiatku bola snaha totalitnej moci odstrániť všetkých nekomunistických hrdinov protifašistického odboja. Na jeho konci stála šibenica so štyrmi obesenými a mnoho ďalších zdevastovaných osudov v zmanipulovanom procese.

Autori diela sa po preskúmaní archívnych materiálov rozhodli pracovať s autentickými dobovými textami. Inšpirovala ich pokora a zmierlivosť Milady Horákovej v protiklade s hystériou a nevzdelanosťou prokurátorov a celej súdnej mašinérie. Autor hudby Aleš Březina: O spoluprácu na texte som požiadal režiséra Jiřího Nekvasila, ktorý do neho vniesol zásadné dramatugické podnety a pomohol preniesť množstvo autentických dokumentov do uzatvoreného javiskového tvaru.

Diváci, ktorí prídu 12. novembra 2011 na predstavenie do Banskej Bystrice uvidia, že ústrednou postavou opery nie je Milada Horáková, ale proces proti nej, ktorý vo svojom neodvratnom smerovaní k vražde hlavnej predstaviteľky nesie črty antickej tragédie. Aleš Březina priznáva, že z hudobného hľadiska upustil od snahy personifikovať konkrétny osud konkrétnym predstaviteľom. Účinkujúci stvárňujú striedavo rôzne historické postavy. List, ktorý napísala Milada Horáková na rozlúčku a ktorý bol vtedajšou justíciou adresátom zatajený, (aby im bol odovzdaný až v roku 1990), v predstavení neinterpretuje jednotlivec, ale detský zbor so slovami: Som pokorná a odovzdaná do vôle Božej. Túto skúšku mi určil a ja ňou prechádzam s jediným prianím – aby som splnila zákony Božie a zachovala svoje čisté ľudské meno. Neplačte! Nežiaľte veľmi! Je to takto lepšie, ako postupné umieranie. Dlhú neslobodu by už moje srdce nevydržalo.

Hlavná predstaviteľka príbehu Zítra se bude… je česká herečka, svetoznáma operná speváčka, mezzosopranistka Soňa Červená. Narodila sa v rodine zakladateľa slávneho prvorepublikového kabaretu Červená sedma, právnika Jiřího Červeného. S divadlom začínala po vojne u Voskovca a Wericha. Následne sa zamerala na operu a vážnu hudbu, ktorej sa venovala počas celej profesionálnej dráhy. Zažila úspech vo východnom Berlíne, imigráciu na Západ a hosťovala na veľkých operných javiskách celého sveta. Po niekoľkých desiatkach rokov prežitých v emigrácii sa vrátila späť do vlasti a dodnes aktívne vystupuje. Po ukončení opernej kariéry pôsobila ako herečka v divadle Thalia v Hamburgu, kde spolupracovala s osobnosťami ako režisér Rober Wilson či hudobníci Tom Waits a Lou Reed. Soňa Červená v roku 2004 získala cenu Thálie a v tomto roku jej minister kultúry ČR Jiří Besser udelil medailu Artis Bohemiae Amicis.

Názov predstavenia Zítra se bude… vybral autor Aleš Březina z úryvku piesne dramatika a spisovateľa Pavla Kohouta (v roku 2008), kedy mala opera premiéru v Divadle Kolowrat. Mesto Banská Bystrica a Park kultúry a oddychu Banská Bystrica pripravili uvedenie tohto hudobného projektu pražského Národného divadla ako jedno z podujatí, ktorým si pripomíname udalosti novembra 1989. Projekt je súčasťou 3. ročníka medzinárodného kultúrneho projektu venovaného propagácii českej hudby České sny 2011.

Zdroj a foto: Mesto Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM