Jakub Forgács Rôzne

Unikátne archívne FOTO Pamätníku SNP: Ako pred desiatkami rokov vyrastala dominanta Bystrice?

Symbol nášho mesta, Pamätník SNP sa majestátne týči nad bystrickým parkom. Vďaka unikátnym archívnym záberom si teraz môžete pozrieť, ako tento úchvatný monument vznikal.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne archívne FOTO Pamätníku SNP: Ako pred desiatkami rokov vyrastala dominanta Bystrice?
13
Galéria
Zdroj: TASR

Už desiatky rokov pripomína Pamätník SNP v Banskej Bystrici hrôzy II. svetovej vojny a Slovenské národné povstanie. Návrh samotnej budovy pamätníka sa rodil niekoľko rokov. Od roku 1959 na ňom pracoval architekt Dušan Kuzma. Svojho spojenca našiel v umelcovi Jozefovi Jankovičovi. Výstavba komplexu sa uskutočnila v rokoch 1966 až 1967 a pamätník bol dokončený v roku 1969. Pri výstavbe bola odstránená časť Kapitulskej a celá Nová a Mäsiarska ulica.

Stavba predstavuje spojenie pamätníka a múzea v jednej monumentálnej podobe. Tvorí ju horizontálna podnož a organická hmota, zdvojená, so stredovým predelom. Organická časť je predelená v strednej časti ako symbol, ktorým chcel Dušan Kuzma poukázať na zlom, tragický príbeh a vojnu dvoch strán. Vo vnútri oboch betónových škrupín sa nachádza múzejná expozícia.

Objekt pamätníka je náročný aj po statickej stránke, keďže realizácia nezvyčajných tvarov bola pomerne zložitá. Dielo vzniklo v spolupráci so statikom Róbertom Lamprechtom. Pri vyhotovení boli použité prírodné materiály a ich kombinácia. Organická hmota rozdelená na dve časti, z ktorej jedna je trojpodlažna a druhá dvojpodlažná bola vyhotovená z ramenátov. Tieto dodali budove žiadaný tvar a boli obložené drevenými fošňami do tvaru krivky. Povrchová úprava betónu je ako pohľadový, čo stavbe dodalo patričný výtvarný výraz.

Drevo ako stavebný materiál bolo použité aj na schodisku, v hale múzea, v pietnej sieni ako dlažba z smreka červeného i ako drevený obklad stropu, čo pôsobí útulnejšie a mäkšie k ostrosti vertikality stavby.

Čítajte tiež:

Jedinečná príležitosť pre Bystričanov: Múzeum SNP bude otvorené zadarmo!

Pozrite si v našej fotogalérii jedinečné archívne zábery, na ktorých sa o histórii Pamätníku SNP dozviete viac!

Stavba Pamätníku SNP v OBRAZOCH
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM