Jakub Forgács Správy

Unikátna novinka na UMB: V centrách excelentnosti dokážu simulovať prírodné katastrofy

Banskobystrická Univerzita Mateja Bela sa môže pochváliť skutočne nevšednou novinkou. V centrách excelentnosti budú môcť vedci simulovať a riešiť krízové situácie. Na čo všetko budú slúžiť?

Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici sa podarilo vďaka eurofondom vybudovať dve centrá excelentnosti zamerané na krízové situácie. Vedecký tím v nich dokáže simulovať nielen prírodné katastrofy, ale aj ekonomické hrozby, terorizmus či stratégie bezpečnosti štátu.

Ako informoval komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, na zriadenie pracovísk, ktoré sú vybavené špičkovými informačno-komunikačnými technológiami, získala univerzita nenávratné finančné príspevky vo výške 2,28 milióna eur z operačného programu Výskum a vývoj. Ich cieľom je najmä koordinácia výskumu v oblasti medzinárodného krízového manažmentu a bezpečnosti.

Softvér dokáže nasimulovať postupy krízového štábu po jednotlivých krokoch v rôznych rizikových situáciách tak, aby nedošlo k zlyhaniu ľudského faktora. Napríklad, pri cezhraničnej povodni, požiari, internetovom alebo teroristickom ú­toku.

„Centrum poskytuje viaceré možnosti a už je aj záujem o spoluprácu s inými krajinami, ale aj s ministerstvom zahraničných vecí, s ministerstvom obrany, NATO alebo orgánmi Európskej únie (EÚ). Je to prínos aj pre nový študijný program Bezpečnostné štúdiá,“ vysvetlila rektorka UMB Beata Kosová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM