Jakub Forgács Správy

Unikátna možnosť v Bystrici. Zrakovo znevýhodnení spoznávajú úspešné filmy

Eva Nová aj Bathory v prevedení, aké bežne neuvidíte. Pod Urpínom sa filmových lahôdok dočkali aj nevidiaci a slabozrakí!

Ilustračný obrázok k článku Unikátna možnosť v Bystrici. Zrakovo znevýhodnení spoznávajú úspešné filmy
22
Galéria
Zdroj: TASR

Verejná knižnica Mikuláša Kováča (VKMK) v Banskej Bystrici prišla v lete tohto roka s novou aktivitou pre nevidiacich a slabozrakých ľudí. V jej priestoroch majú možnosť spoznávať úspešné filmy opatrené hlasovým komentárom. Hneď prvé premietanie komentovaného filmu Eva Nová zaznamenalo u nevidiacich vysoký záujem, prišlo ich takmer 40.

Ako priblížila projektová manažérka VKMK Soňa Šóky, inšpirovala sa Mestskou knižnicou v Bratislave, ktorá také filmy premieta už asi päť rokov a rozhodla sa priniesť rovnakú aktivitu aj do Banskej Bystrice. Komentované kino si u komunity zrakovo znevýhodnených získava čoraz väčší ohlas, a to nielen preto, že je jediné v okolí, ale aj pre výber filmov. V novembri mali v programe film Bathory.

VKMK dlhoročne spolupracuje s Krajským strediskom Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) a Základnou organizáciou ÚNSS v Banskej Bystrici a vďaka nej sa darí úspešne realizovať rôzne podujatia pre túto skupinu používateľov knižnice.

VKMK má už viac rokov etablovanú službu požičiavania zvukových kníh na oddelení beletrie, odbornej, regionálnej literatúry a bibliografie. Realizuje ju v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. K dispozícii je aj počítač s pripojením na internet a špeciálnym softvérom, ktorý môžu nevidiaci, slabozrakí a inak zdravotne postihnutí využívať podľa potreby. Požičiavanie a registrácia za čitateľa sú bezplatné. V súčasnosti službu využíva 20 aktívnych čitateľov. Najväčší záujem je o spoločenské romány, menej amerických, viac európskych a iných svetových autorov, rovnako o dobrodružné a historické romány či humoristické poviedky.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj prvé zábery z vianočných trhov v našom meste!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Vianočné trhy v Bystrici odštartovali
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM