Marcel Páleš Kultúra

Umelec Marek Guman: Bystrický Ateliér 3G pomáha ľuďom výtvarne rásť

Marek Guman je jedným zo zakladateľov známej tvorivej skupiny v Banskej Bystrici, dnes občianskeho združenia Ateliér 3G – výtvarníci troch generácií. Začínajúcim či pokročilým umelcom pod Urpínom pomáhajú výtvarne rásť.

Ilustračný obrázok k článku Umelec Marek Guman: Bystrický Ateliér 3G pomáha ľuďom výtvarne rásť
Zdroj: Dnes24.sk

Popri výtvarnej tvorbe a pedagogickej práci na strednej škole sa intenzívne venuje organizovaniu maliarskych workshopov a výtvarných výstav v rámci Ateliéru 3G.

  • Ako si sa vlastne dostal k výtvarnému umeniu, Marek? Ťahalo ťa to od detstva?

Moja rodina nebola veľmi výtvarne založená. Som čiernou ovcou v rodine. Je však pravdou, že môj dedo a dedov brat radi víkendovo maľovali. Mama bola učiteľkou v materskej škôlke, takže výtvarnú robila aj so mnou. Od mala som si kreslil a maľoval rád, bolo to jediné, čomu som sa celý vedel odovzdať.

  • Čiže si bol rozhodnutý len a len pre maliarstvo?

Po stredoškolskom odbornom štúdiu celkom iného zamerania to bol nezvyčajný krok, keď som sa rozhodol pre maliarstvo, hoci som chvíľu sníval okrem výtvarného vzdelávania aj o architektúre. Nebohý pán docent Juraj Kresila, akad. mal., mi raz pri jednom stretnutí s mojimi domácimi prácami povedal: „Si talent“. Chodieval som za ním do Prešova na prípravku a celkom živo si pamätám, ako sme sa stretli v Rokycanoch a tam spolu robili portréty mojej starej mamy. A tak som išiel skúšať ďalej, sem do Bystrice na vysokú umeleckú školu.

  • Ľudia ťa poznajú aj vďaka Ateliéru 3G. Prezraď našim čitateľom, o čo vlastne ide…

Základným cieľom nášho združenia je organizovanie a účasť na výtvarných programoch, workshopoch, plenéroch, aukciách, spoločná prezentácia a propagácia výsledkov výtvarnej tvorby členov združenia a priateľov združenia, angažovaná spolupráca združenia s miestnymi, regionálnymi a celoslovenskými odbornými a kultúrnymi inštitúciami, zapájaním členov združenia do rôznych súťaží, výstav a iných prezentačných akcií, vyhľadávanie a nadväzovanie širších interkulturálnych partnerstiev s podobnými skupinami v tuzemsku a v zahraničí.

  • A kde vôbec teraz Ateliér 3G sídli a čomu sa tam aktuálne venuješ ty?

Ateliér 3G má priestor momentálne v Lazovnej ulici v Banskej Bystrici. Ja som predsedom o. z. a zároveň som lektorom programu Školský Ateliér 3G, kde som vytvoril spoločné neformálne vzdelávanie členov združenia a priateľov výtvarného umenia v oblasti neprofesionálneho výtvarného prejavu a výtvarnej tvorby. Ide o rozvíjanie tvorivých schopností, zručností a kreativity neprofesionálnych výtvarníkov.

  • Takže vďaka projektu pomáhate mladým rásť?

Áno, súčasťou projektu je vytváranie podmienok mladým ľuďom pre zmysluplné využívanie času a hľadanie cesty k ich budúcej umeleckej študijnej orientácii. Združujem študentov pripravujúcich sa na talentové skúšky v odboroch dizajn, architektúra, maľba, grafika a pod. Usilujem sa tam vytvárať podmienky aj pre občanov v produktívnom veku pre relaxáciu a uspokojenie vyšších kultúrnych, duchovných a estetických potrieb a v neposlednom rade občanom v postproduktívnom veku pre aktívne starnutie a pocit sebarealizácie.

  • Kto bol iniciátorom nápadu založiť Ateliér 3G?

Iniciatíva bola zo strany prvých členov a mňa oslovili, aby som to viedol.

  • Ako ste prišli na názov Ateliér 3G?

Prezrádza to názov združenia, ide o jedinečné spojenie spoločného priestoru, teda ateliéru troma generáciami, čo symbolizuje 3G.

  • Predchádza prihláseniu do občianskeho združenia ATELIÉR 3G aj nábor, alebo beriete ľudí bez ohľadu na ich výtvarnú pokročilosť?

Naše stanovy určujú podmienky, za ktorých je možné vstúpiť a vystúpiť. V zásade sa prihlásiť môže každý, kto má chuť naučiť sa niečo a zároveň byť súčasťou našich aktivít. Samozrejme, že skupina je limitovaná maximálnym počtom, ale skupín môže byť niekoľko.

Informácie o občianskom združení Ateliér 3G – výtvarníci troch generácií Vám budú poskytnuté prostredníctvom kontaktu na e-mailovej adrese: atelier3ge@gmail.com

akademický maliar Marek Guman a Ateliér 3G
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM