Správy

UMB čelí kybernetickému ÚTOKU: Univerzita prišla s dočasným riešením

Na náhradnej webstránke študenti nájdu aj odkaz na elektronický formulár, prostredníctvom ktorého môžu žiadať o ubytovanie v zariadeniach univerzity.

Ilustračný obrázok k článku UMB čelí kybernetickému ÚTOKU: Univerzita prišla s dočasným riešením
Zdroj: TASR

Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, ktorá sa stala obeťou rozsiahleho kybernetického útoku, sa podarilo sfunkčniť náhradnú webovú stránku www.info.umb.sk so základnými informáciami pre študentov a uchádzačov o štúdium. Pre TASR to v piatok uviedla vedúca referátu marketingovej komunikácie univerzity Dana Straková s tým, že ju neustále dopĺňajú a všetky operatívne informácie zverejňujú tiež na sociálnej sieti.

Na náhradnej webstránke študenti nájdu aj odkaz na elektronický formulár, prostredníctvom ktorého môžu žiadať o ubytovanie v zariadeniach univerzity. Keďže elektronické systémy UMB vrátane Akademického informačného systému AiS2 stále nefungujú, nie je momentálne možné do neho vkladať záverečné práce. Keď informačný systém obnovia a sfunkčnia, univerzita zverejní termín na vloženie prác spolu s ďalšími potrebnými informáciami.

Ako Straková zdôraznila na postupnom obnovení základnej infraštruktúry intenzívne pracujú, čo však istý čas potrvá. Univerzitu v končiacom sa akademickom roku čaká dokončenie záverečných štátnych skúšok a zabezpečenie procesov súvisiacich so začiatkom nového roka.

„Stali sme sa obeťou ransomvérového útoku hackerského gangu s názvom Medusa randsomware. O útoku sme informovali Národný bezpečnostný úrad, s ktorým situáciu neustále konzultujeme. Aby nevznikla ešte väčšia škoda pre univerzitu, jej zamestnancov i študentov, bol celý IKT ekosystém univerzity odstavený a odpojený od internetu, v súlade s odporúčaním úradu,“ vysvetlila Straková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM