Monika Obrtalová Krimi

Ukrajinec Volodymyr Y. zostáva za mrežami

Ukrajinec Volodymyr Y., ktorý je považovaný za bossa ukrajinsko-slovenskej skupiny zostáva za mrežami. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd SR na svojom neverejnom zasadnutí, ktorý zamietol sťažnosť Volodymyra Y. voči vzatiu do väzby.

Keďže išlo o neverejné zasadnutie nebola prítomná ani jedna procesná strana – teda advokát obžalovaného, špeciálny prokurátor a ani nepredviedli z ústavu na výkon väzby tohto ukrajinského občana. Volodymyr Y. podal sťažnosť voči piatkovému (29. júla) rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici, ktorý vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a tohto obvineného vzal do väzby. Sťažnosť napadla na NS SR v stredu 3. augusta na NS SR.

Ako pre médiá v piatok 29. júla uviedol prokurátor ÚŠP, hrozí obava, že ponechaním obvineného na slobode by mohol pokračovať v trestnej činnosti, resp. ujsť alebo sa skrývať. Denník Sme v tento deň uviedol vo svojom internetovom vydaní, že vyšetrovatelia obvinili tohto údajného šéfa ukrajinsko–slovenskej zločineckej skupiny zo zorganizovania zločineckej skupiny, krádeže áut, podvodu a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Volodymyra Y. a jeho troch komplicov oslobodil Senát Okresného súdu Bratislava I 27. júla v kauze vrážd Sergeja Chaplického a Petra Gala. Bývalého ukrajinského boxera Volodymyra Y. však hneď po prepustení z bratislavského Ústavu na výkon väzby zadržali kukláči. Verdikt súdu ešte nie je právoplatný, prokurátor sa ihneď odvolal. O odvolaní bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Dvaja jeho údajní komplici – Eduard V. a Vasyl P. zostali na slobode, Jurija R. zadržala rovnako ako Volodymyra Y. krátko po prepustení polícia – tentoraz však príslušníci Úradu hraničnej a cudzineckej polície, aby overili jeho totožnosť.

Prvé hlavné pojednávanie KS v Bratislave po inom zrušenom rozsudku, podľa ktorého mal údajný gang Volodymyra Y. stráviť vo väzení zvyšok života za ďalších päť vrážd, museli 4. apríla odročiť. Viacero advokátov svoju neprítomnosť vtedy ospravedlnilo a Volodymyr Y. tak zostal bez obhajcu. Najbližšie pojednávanie bude pred KS začiatkom septembra. Súd dovtedy ustanoví Volodymyrovi Y. ďalšieho náhradného obhajcu. Bratislavský KS rozsudkom z februára 2009 odsúdil Volodymyra Y., Eduarda V., Vasyla P. a Jurija R. na doživotie za iných päť vrážd. Ich štyri obete údajne patrili medzi členov gangu. NS SR tento rozsudok v lete 2010 zrušil a vrátil prípad na prvostupňový súd. Jedným z dôvodov zrušenia rozsudku má byť nutnosť prehratia kompletných zvukových záznamov z cely Eduarda V. Polícia ho s nastrčeným agentom nahrávala niekoľko mesiacov.

Spomínaný Jurij P., jeden z ďalších troch obžalovaných členov zo závažných trestných činov skupiny Ukrajinca Volodymyra Y., je stále zaistený v útvare policajného zaistenia pre cudzincov. „Jurij R. je v súčasnosti zaistený na útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Medveďove na výkon administratívneho vyhostenia,“ odpovedala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM