Marcel Páleš Správy

Ukážu, aký majú talent: Bystrica a Zvolen privítajú Rómov hneď z niekoľkých krajín

Multižánrový projekt podujatia má 12-ročnú históriu a jeho základnou filozofiou je zbližovanie dvoch kultúr. Tento rok organizátori rozšírili trvanie na tri dni a jeho dejisko preniesli z Banskej Bystrice aj do susedného Zvolena.

Ilustračný obrázok k článku Ukážu, aký majú talent: Bystrica a Zvolen privítajú Rómov hneď z niekoľkých krajín
Zdroj: TASR

Prvá rómska porevolučná divadelná skupina z Českej republiky Ara Art, jedna z najvýznamnejších rumunských kapiel Zurralia Orchestra, či víťaz maďarskej hudobnej súťaže MegaSzstar zo Slovenska Andreas Csonka – to je len niekoľko lákadiel XII. ročníka kultúrno-spoločenského nadregionálneho a multižánrového podujatia Ľudia z rodu Rómov. Jeho prechodným domovom sa od 15. do 17. augusta stane Zvolen a Banská Bystrica. Účinkujúcimi sú Rómovia, ale aj nerómovia z Českej republiky, Rumunska, Maďarska i Slovenska.

Divadlo, hudba, výtvarno, tanec aj iné

Organizátori podujatia poskladali program do zaujímavej mozaiky divadelného, výtvarného, hudobného, tanečného, ale aj ďalších foriem umenia. Cieľom festivalu pod záštitou splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka a predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku je spájanie dvoch kultúr – rómskej a nerómskej, predstaviť a dať priestor predovšetkým mladým rómskym umelcom a zároveň ukázať, že kooperácia a spolunažívanie dvoch komunít je nielen možné, ale prináša aj obojstranne osožné a obohacujúce ovocie.

Hneď v prvý deň sa na Zvolenskom zámku uskutoční vernisáž výstavy fotografií, videoartov a výtvarnej inštalácie Nie je čoho sa…smiať, výstavy s mimoriadne silným emočným nábojom a zároveň prekvapením pre jej návštevníkov. ,,Výstava sa venuje životu. Pripomína to, čo sme zabudli, upozorňuje na to, o čom nevieme a snáď privedie k zamysleniu nad životom a časom smrti," poodhalila tajomstvo výstavy jej kurátorka Viera Duždová z Českej republiky.

Zvolenský zámok bude aj dejiskom módnej prehliadky, ktorá je výsledkom tvorivej spolupráce banskobystrickej neziskovej organizácie Animus Apertus vytvárajúcej pracovné príležitosti pre rómske ženy vychované v detských domovoch, s výtvarníčkami – návrhárkami z VŠVU v Bratislave. Podujatie moderujú český herec David Tišer a slovenský moderátor Ján Gordulič. Svojej úlohy sa zhostí bez nároku na honorár.

Zlatým klincom Sladká mama

Zlatým klincom prvého dňa programu je nesporne predstavenie prvej rómskej porevolučnej divadelnej skupiny Ara Art z Českej republiky. Hra Guli daj, čo znamená v preklade z rómskeho do slovenského jazyka Sladká mama je autorskou hrou, obdobou Poludnice zo zbierky Kytice Karla Jaromíra Erbena, avšak je inšpirovaná najmä samotným životom, súčasnosťou a protirómskymi pogromami v Čechách.

,,Legendu sme preniesli do súčasnosti, do nášho storočia. Snažili sme sa tak reagovať na to, aké sú spoločenské nálady a udalosti tak v Čechách ako aj na Slovensku. Svoje predstavenie adresujeme rómskemu i nerómskemu publiku," povedal režisér divadelného súboru Ara Art David Tišer, herec, ktorý si mal príležitosť zahrať aj na doskách českého Národného divadla a bol nominovaný na Cenu Alfréda Radoka.

Kmeťoband, Sendrejovci, Matiová aj iní

16. a 17. augusta sa už podujatie presúva do Banskej Bystrice. Námestie SNP najprv v piatok ožije tanečným workshopom, nasledovať bude Živá knižnica s 10 ,,knihami" – ženami a mužmi, rozprávajúcimi svoje životné osudy, diskutujúcimi so svojimi „čitateľmi“ o rodovej problematike a postavení, ktoré ich spoločensky znevýhodňuje kvôli tomu, že patria k Rómom, alebo majú inú sexuálnu orientáciu.

Večer bude plný žánrovo pestrej, tradičnej i modernej hudby. Vystúpia Sendreiovci & Kokavakere Lavutára a hosť Anička Oláhová, Tomáš Oláh, Ján Čonka, Drahoslav Bango a jeho hostia, Kmeťoband, Le Čhávendar a hosť Pavlína Matiová (ČR).

,,Ako režisérka mám vždy najväčší rešpekt zo záverečného koncertu v Ministry. No a osobne sa veľmi teším na Sendreiovcov, Aničku Oláhovú a Pavlínu Matiovú," uviedla režisérka podujatia Ľudia z rodu Rómov Viera Dubačová. Ako už vyplýva z jej slov, sobotný program je koncetrovaný do moderovaného galakoncertu. V Ministry of Fun sa predstavia Zurralia Orchestra z Rumunska, Stefano z Maďarska, Andreas Csonka (SR) – víťaz Megasztár, kapela Le Čhávendar, hosť Pavlína Matiová (ČR), slovenská kapela Quatro Band a speváčka Ciwanna.

Bocianie hniezdo ako perspektíva mladých

Symbolom tohtoročného festivalu je bocianie hniezdo ako perspektíva mladej generácie, nových talentov, čomu zodpovedá aj snaha odprezentovať primárne čo najviac mladých rómskych talentov z rôznych foriem umenia.

Organizátorom a spoluorganizátormi podujatia sú Kultúrne Združenie Rómov Slovenska (občianske združenie) v spolupráci s Mestom Banská Bystrica, Mestom Zvolen, Quo Vadis, o.z., Komunitným centrom Spolu Detva, Alianciou rómskych organizácii a Animus Apertus n. o.

Podujatie sa organizuje vďaka finančnej podpore Úradu vlády SR, programu Kultúra národnostných menšín 2013, Mesta Banská Bystrica, Mesta Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja. Podrobnosti programu nájdete na plagáte podujatia.

Foto: ilustračné

Ľudia z rodu Rómov
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM