Marcel Páleš Šport

Udrieť so 6kg kladivom 100krát a neprísť o ruky? Pre hasičov v Bystrici bez problémov!

Hasičský a záchranný zbor má nielen na Slovensku vo svojich radoch nejedného hrdinu, ktorý pravidelne nasádza všetky nielen fyzické sily pri záchrane ľudských životov. Čo všetko títo muži dokážu?

Ilustračný obrázok k článku Udrieť so 6kg kladivom 100krát a neprísť o ruky? Pre hasičov v Bystrici bez problémov!
Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu (15. júna) usporiadalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici spolu s organizačnými partnermi v meste pod Urpínom podujatie pod názvom Deň hasičov. Priniesli sme vám z neho aj video. Súčasťou podujatia bola už po šiestykrát medzinárodná súťaž dobrovoľných a profesionálnych hasičov TFA Slovakia 2013 (Toughest firefighter`s a­live – Najtvrdšie hasičské prežitie).

Slávnostne otvorenie súťaže sa uskutočnilo za prítomnosti podpredsedníčky NR SR Jany Laššákovej, primátora mesta Banská Bystrica Petra Gogolu, riaditeľa KR HaZZ v Banskej Bystrici Dušana Sľúku a ďalších čestných hostí. Zistili sme, s čím všetkým sa hasiči popasovali…

Neľahkých podmienok sa neľakajú

Na štart súťaže TFA Slovakia 2013 sa postavilo celkovo 55 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zo Slovenska, Česka a Poľska. Hasiči z Maďarska sa aj napriek veľkej snahe súťaže nezúčastnili, kvôli povodňovej situácii v ich krajine.

Súťažiaci štartovali v dvoch paralelných dráhach a celkovo v štyroch disciplínach museli prekonať nástrahy jednotlivých prekážok. Prvá disciplína (Hadice) sa uskutočnila v parkovacej zóne známeho nákupného centra. Táto disciplína pozostávala z rozvinutia 8 ks hadíc „B“ na dĺžku 80 metrov a potom v stočení dvoch hadíc „B“ do kotúča.

V druhej disciplíne (Prekážková dráha) súťažiaci zápasili so 6 kg kladivom, ktorým 100krát udierali obojruč do tzv. Hamerboxu, ďalej prenášali 80 kg figurínu na vzdialenosť 60 metrov a prekonávali aj za pomoci lana 3 metre vysokú bariéru.

…keď aj na vežu s 20-kg záťažou

Tretia disciplína (Veža) sa znova uskutočnila v parkovacej zóne biznis centra, kde bola z dreva postavená 10 metrová veža. Súťažiaci opierali hasičské rebríky do vyznačeného priestoru, vystúpili a zostúpili po schodoch na 10 m vysokú vežu so záťažou, ktorá predstavovala 20 kg kanister v každej ruke, ďalej vytiahli dve zmotané hadice o celkovej váhe 25 kg, ktoré boli pripevnené na konci lana a nakoniec naskrutkoval hubicu na prúdnicu.

Vybehnúť 22 poschodí a 400 schodov

Posledná disciplína (Schody) prebiehala vo výškovej budove. Pri tejto disciplíne si každý súťažiaci siahol na dno svojich síl, nakoľko vybiehal na 22. poschodie (400 schodov) najvyššej budovy v Banskej Bystrici. Nad dodržiavaním pravidiel a časových limitov dozerali rozhodcovia – príslušníci Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.

Súťažilo sa v piatich vekových kategóriách M18, M30, M35, M40 a M45. Najlepšie sa v celkovom poradí umiestnil Rastislav Pecník (G4S Fire Services s.r.o.). Druhé miesto obsadil poľský reprezentant Marcin Zdzieblo (S.A. PSP Krakow) a na treťom mieste sa umiestnil príslušník Hasičského a záchranného zboru Jozef Pazera (OR HaZZ v Kežmarku).

Najlepší súťažiaci v jednotlivých kategóriách ako aj celkoví víťazi si prevzali ocenenia z rúk plk. JUDr. Alexandra Nejedlého – prezidenta Hasičského a záchranného zboru, plk. Ing. Dušana Sľúku – riaditeľa KR HaZZ v Banskej Bystrici a hlavného rozhodcu súťaže PaedDr. Petra Polakoviča.

Foto: HaZZ

Deň hasičov BB
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM