Michal Majer Iné športy

Uchov na 233 centimetroch

V mužskej súťaži kraľoval tak ako v predchádzajúcich dvoch rokoch Rus Ivan Uchov so sezónnym maximom 233 cm. Najväčší potlesk si však zaslúžil slovenský výškar Michal Kabelka, ktorý osobným rekordom 231 cm splnil A-limit na OH v Londýne. Na druhom mi

Štrnástka mužov sa na Europa SC High Jump pokúsila namaškrtiť divákov výraznejšie ako ženy. Medzi štartujúcimi vlnu záujmu spôsobili až štyria Slováci a aj keď traja z nich, Lukáš Beer, Michal Kabelka a Matúš Bubeník mali iné priority ako favoriti Rus Uchov, Američan Williams, či domáci Peter Horák, aj oni poriadne rotlieskali dlane a Kabelka s mimoriadnou intenzitou.

Na 220 cm vypadli dvaja (Beer, Klausen), na 225 sa pokúšal Michal Kabelka o absolútny osobný rekord rovnako ako Matúš Bubeník a spôsobili veľké prekvapenie. Obaja latku pokorili, Kabelka na druhý, Bubeník na tretí pokus, a potom sa dokonca usilovali o zdolanie B-limitu na OH v Londýne. Hneď na prvý pokus sa 27-ročný Kabelka cez latku prehupol a vyzval aj Petra Horáka na súboj o olympijské letenky. Peter Horák stroskotal na 225 cm, trúfal si na oveľa viac, no nádeje svojich fanúšikov i fan klubu v hľadisku nenaplnil. „Diváci boli dnes lepší ako ja,“ skonštatoval. Túžil som si skočiť výkon roka, no žiaľ, nevyšlo to.„ Matúš Bubeník prekvapujúco skončil pred Horákom. Rodák z Holíča prejavoval veľkú radosť. "Síce som bývalý basketbalista, no po dnešku už stopercenntý výškar, bolo to fantastické.“

Na 231 cm sa zišli ešte šiesti skokani a Kabelka na prvý pokus takmer latku zdolal, Bába si trúfol a vynechal, a ďalší taktiež prvé pokusy nezvládli, vrátane Uchova a Williamsa. Ošiaľ radosti vybuchol po tom, čo Kabelka latku na druhý pokus zdolal, splnil A-limit na OH v Londýne a zaradil sa na druhé miesto historických tabuliek Slovenska za Róberta Ruffíniho (234). Veľké starosti na 231 mal Uchov, no udržal sa v súťaži, aj keď sa mu latka na 231 cm poriadne v treťom pokuse roztriasla.

Na 233 cm sa medzi piatimi rozhodovalo o víťazovi a keby ju Michal Kabelka, člen Spartaka Dubnica, pokoril, vytvoril by nový halový slovenský rekord. Chýbali síce už sily, no zázračne prekonal všetky očkaávania. Rovnako však aj jeho súperom, keď sa dostali až do fázy tretích pokusov. Jediný, kto zostal, bol nakoniec Rus Uchov, naložil si latku na 237 a pokúšal sa o najlepší svetový výkon roka.

Zdroj a foto: TASR

muzi esc
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM