Jaroslav Dodok Rôzne

Skriptá vymenia za lopaty: Študenti politológie vysadia stromy

Príležitosť zapojiť sa do Týždňa stromov s rozmanitými aktivitami zameranými na skvalitnenie životného prostredia a environmentálnu výchovu sa môžete až do nedele, teda do 21. októbra.

Ako Iveta Lanáková zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP), tretí októbrový týždeň nebol vybraný náhodne, stretávajú sa v ňom hneď tri významné dni z hľadiska ochrany životného prostredia. Svetový deň potravy (16.10.), Svetový deň monitorovania vody (18.10.) a Stredoeurópsky deň stromov (20.10.).

Týždeň stromov organizuje SAŽP v spolupráci s neziskovou organizáciou EnviroFuture, Stredoslovenským múzeom Banská Bystrica a Mestskými lesmi Banská Bystrica.

Týždeň stromov odštartovala už 10. októbra výstava Zelený svet – Strom očami detí, ktorú Odbor environmentálnej výchovy a vzdelávania SAŽP inštaloval v priestoroch Tihányiovského kaštieľa v banskobystrickej Radvani. Výstava potrvá do konca októbra a je prierezom výtvarných prác s tematikou stromov vybraných zo 17. ročníka medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet, sprievodného podujatia medzinárodného festivalu Envirofilm.

Pre žiakov základných škôl sú pripravené v Tihányiovskom kaštieli v Radvani od dnes do 19. októbra premietanie dokumentárnych filmov z videotéky Envirofilmu a tvorivé dielne. V utorok (16.10.) sa študenti vysokých škôl zúčastnili premietania slovenského dokumentárneho filmu Strážca divočiny v priestoroch SAŽP.

„Nielen osvetové aktivity sú pripravené organizátormi v Týždni stromov. SAŽP a EnviroFuture zapoja študentov Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela do akcie Zasaď svoj strom. Na základe vypracovaného projektu na skrášlenie exteriéru fakulty vysadia študenti stromy a kríky na vopred určenú plochu,“ konštatovala Lanáková.

Cieľom podujatia je, aby si študenti vlastnoručne vysadili pri svojej „alma mater“ zeleň a následne sa o ňu aktívne starali.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM