Jakub Forgács Správy

Týždeň dobrých skutkov v Banskobystrickom kraji: Pomáhali stovky dobrovoľníkov a desiatky organizácií

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky spoločne poskytli dôkaz, že aj na Slovensku sa dejú dobré skutky. A vo veľkom.

Ilustračný obrázok k článku Týždeň dobrých skutkov v Banskobystrickom kraji: Pomáhali stovky dobrovoľníkov a desiatky organizácií
6
Galéria
Zdroj: archív Centra dobrovoľníctva

Dobrovoľníci počas Týždňa dobrovoľníctva (16. – 22. septembra) pomáhali so skrášľovaním ich okolia, maľovaním plotov, zobrali seniorov na prechádzku alebo  koláčik. Revitalizovali sa detské ihriská. Mnohé z organizácií pripravili workshopy o dobrovoľníctve v zahraničí, ale aj tu na Slovensku, boli pripravené rôzne hry a tvorivé dielne. Zveľaďovali sa komunitné priestory. Dobrovoľníci zbierali odpadky, športovaním pomáhali svojej škole, zorganizovali zbierku detských kníh a školských pomôcok či vyrábali metodické pomôcky pre predčasne narodené deti. Mali ste možnosť prispieť v Polievke pomoci rodine v ťažkej situácii, či priložiť ruku k dielu pri organizovaní Klimatického štrajku tzv. Fridays for Future. Informovala o tom Lucia Rossová koordinátorka kampane v Banskobystric­kom kraji.

Organizátorom Týždňa dobrovoľníctva 2019 v Bansko­bystrickom kraji je Centrum dobrovoľníctva, n. o. , ktoré túto kampaň koordinovalo už po siedmy krát. „Do kampane sa každoročne sa zapájajú dobrovoľníci, ktorí bežne pracujú a vo svojom voľnom čase si nájdu chvíľku aby pomohli tam, kde ich potrebujú. Pravidelne sa však aktivít zúčastňujú aj študenti zo základných a stredných škôl alebo zamestnanci z rôznych firiem, ktorí pružne reagujú na dobrovoľnícke príležitosti ponúknuté organizáciami alebo inštitúciami.“ upresňuje Rossová.

Ako ďalej uviedla Rossová, v Banskobystrickom kraji to bolo presne 1210 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok. Tí počas kampane odpracovali cez 3000 dobrovoľníc­kych hodín pre viac ako 31 organizácií a ďalších 30 organizácií sa pridalo a pomáhalo so zabezpečovaním mnohých aktivít. Zapojili sa nielen domovy sociálnych služieb a domovy dôchodcov, ale aj centrá voľného času, komunitné centrá, neziskové organizácie a občianske združenia. Mnohé z nich pracujú hlavne s ľuďmi s nedostatkom príležitostí alebo so zdravotným znevýhodnením.

„Týždeň dobrovoľníctva je pre náš tím z dobrovoľníckeho centra veľkou oslavou dobra medzi ľuďmi. Sme radi, že sa aj tento rok zapojilo na Slovensku rekordne veľa ľudí, ktorí sú ochotní nezištne pomáhať. Veríme, že práve takéto iniciatívy prinášajú a vytvárajú medzi ľuďmi nielen pozitívnu atmosféru, ale prispievajú aj k lepším vzťahom v spoločnosti.“ uviedla Silvia Cochová z Centra dobrovoľníctva, n. o. v Banskej Bystrici.

Súčasťou Týždňa dobrovoľníctva bolo aj mnoho sprievodných podujatí. Verejnosť mala možnosť navštíviť rôzne dni otvorených dverí, či workshopy o dobrovoľníctve, ktoré majú za cieľ potenciálnych dobrovoľníkov a dobrovoľníčky motivovať a nasmerovať v ich, ak by sa rozhodli niektorú z oblastí dobrovoľníctva vyskúšať. „Pre mnohých a mnohé sú práve aktivity v rámci Týždňa dobrovoľníctva štartérom, kedy sa rozhodnú, že vo vybranej komunite či organizácii, ostanú pomáhať dlhodobejšie.“ dodáva Silvia Cochová.

V priloženej fotogalérii nájdete zábery z tohtoročného Týždňa dobrovoľníctva v Banskobystric­kom kraji!

V OBRAZOCH: Týždeň dobrých skutkov opäť prilákal viac dobrovoľníkov
6
Galéria
Zdroj: archív Centra dobrovoľníctva
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM