Marcel Páleš Samospráva

Turistická sezóna v Bystrici? Japonci sa pýtali, či sú v hlavnom meste

Banská Bystrica púta návštevníkov z celého sveta. Inak tomu nebolo ani minulý rok. Pýtali sme sa v informačnom centre a prinášame vám aj vtipnú príhodu so zmätenými Japoncami.

Ilustračný obrázok k článku Turistická sezóna v Bystrici? Japonci sa pýtali, či sú v hlavnom meste
Zdroj: Dnes24.sk

Nový Zéland aj Izrael v Bystrici

Aj minulý rok Banskú Bystricu navštívili turisti z rôznych krajín. Okrem iných aj z Ameriky, Kanady, Austrálie či z Nového Zélandu. „Nedá sa povedať, že by niektorá krajina prevážila inú – už to nie je tak ako voľakedy, že najviac bolo Čechov, Maďarov a Poliakov – v posledných dvoch rokoch nás našli už aj z Belgicka a Holandska, ale aj Izraelci, Japonsko či Čína,“ pre Bystricu 24 prezradila referentka Informačného centra v Banskej Bystrici (ICBB) Dáša Sčensná.

Turisti zvyknú siahnuť aj po sprievodcovských službách ICBB. Minulý rok sa takto konalo 62 prehliadok.

Cestovný ruch rozbieha jar

„Zimne mesiace sú menej atraktívne na prehliadky, ale s príchodom jari sa to rozbieha. My v Informačnom centre máme, ako ich my voláme, dve sezóny – turistickú a vstupenkovú. Aj keď to neznamená, že by počas trvania jednej či druhej chodili návštevníci len kvôli jednej konkrétnej veci. Tým, že sme polohou blízko horám, aj počas zimnej sezóny prídu návštevníci z kopcov pozrieť sa po pamiatkach – vtedy väčšinou už „zúri“ vstupenková sezóna. A naopak,“ vysvetlila Sčensná.

Čo sa týka noviniek, v IC za posledný rok pripravili produkty v rámci sprievodcovských služieb. Napríklad potulky mestom sa začali konať aj v zimných mesiacoch, čo predtým nebývalo.

Japonci ani nevedeli, že sú v Bystrici

Informačné centrum sa stretá aj s rôznymi anomáliami. I keď v mnohom ich už rozmanité perličky neprekvapia, ale predsa len sa našlo aj počas posledného roka niečo prekvapujúce.

„Minulú jeseň prišiel pán z Izraela, pôvodom Slovák, spolu s dvoma dospelými deťmi ukázať im, kde bol počas svojho pobytu na Slovensku väznený. Bol presvedčený, že to bolo niekde na Námestí- A bolo to na nádvorí Radnice – voľakedy tam bola mestská väznica, pre ľahšie prípady,“ prezradila Sčensná.

Podnetom k začudovaniu či úsmevu bol typický zájazd japonských turistov. „Prišli k nám do IC a pýtali sa, že ako sa volá mesto, v ktorom sa práve nachádzajú. Odpovedali sme im, ďalšia otázka bola, že či je to hlavné mesto a ak áno, v akom štáte?“ opísala zmätky Japoncov Sčensná.

„Potom nám povedali, že ráno boli v Poľsku, kde mali raňajky, potom na obed prišli k nám do Bystrice a večeru už absolvovali v Budapešti. Takže sme sa aspoň dozvedeli, akým spôsobom oni cestujú – v priebehu trebárs mesiaca absolvujú návštevu mnohých krajín, všetko si dôkladne pofotia, nakamerujú a vzhľadom na to, akou rýchlosťou sa presúvajú z krajiny do krajiny, nemajú šancu absorbovať, čo videli. No a po návrate domov si to všetko prejdú, aby zistili, kde všade boli a čo všetko videli,“ vysvetlila vtipnú príhodu Sčensná z ICBB.

Foto: Vlado Veverka (www.icbb.sk)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM