Monika Obrtalová Rôzne

Turecká privíta jedákov halušiek aj tento rok

16. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek sa už tradične bude konať v obci Turecká pri Banskej Bystrici v sobotu 29. mája. Organizátori očakávajú viac ako 3 tisíc návštevníkov, pre ktorých tento rok pripravili aj niekoľko

„Na tohtoročných majstrovstvách privítame aj zahraničných hostí. Navariť halušky podľa vlastného receptu prídu odvážlivci z Maďarska a Poľska a účasť prisľúbili aj najvyšší predstavitelia Banskobystrického samosprávneho kraja,“ hovorí bližšie o súťažiacich starosta obce Turecká Ivan Janovec. Obec tento rok pristúpila k viacerým opatreniam, ktoré musela zabezpečiť na základe skúseností z predchádzajúcich rokov. „Najvyťaženejšia bude opäť dopravná situácia. Keďže očakávame hojný počet návštevníkov, autá sa nebudú pred obcou zastavovať, ale pôjdu priamo cez dedinu a tam ich už usmernia naši ľudia,“ pokračuje starosta.

Okrem pravidelnej dopravy zabezpečila obec aj mimoriadne dopravné spojenia, ktoré budú spred banskobystrickej železničnej stanice do Tureckej odchádzať o 9.00, 10.00 a 17.00 hodine. V porovnaní s minulými rokmi zvýšili organizátori aj výdaj halušiek a pre labužníkov pripravili po prvýkrát bryndzové pirohy i väčší počet stánkov s tradičnou remeselnou výrobou. „Nezabudli sme ani na disciplínu najťažší muž a najľahšia žena. Zmena nastala len v časovom harmonograme. Tentokrát začneme už o desiatej hodine a víťazov vyhlásime o štvrtej popoludní. Nesmieme však zabudnúť ani na novú disciplínu, ktorou je súťaž v pití žinčice,“ láka návštevníkov Milan Holák, riaditeľ pretekov.

Do súťaže sa zatiaľ prihlásilo 14 družstiev, ktoré musia dodržať prísne pravidlá súťaže inak im budú strhnuté body, prípadne budú diskvalifikovaní. Základom je z 2 kilogramov zemiakov uvariť za čo najkratší čas 3,5 kilogramu halušiek a potom ich čo najrýchlejšie zjesť. Body sa prideľujú nielen za chuť a množstvo uvarených halušiek, ale aj dodržanie hygienických podmienok pri varení a samotnej vizuálnej stránky jedla. Vstupné na podujatie je dobrovoľné, no obec by chcela vyzbierané financie investovať do skrášlenia Tureckej. Peniaze by sa použili na zlepšenie stavu verejného osvetlenia, rozvoj cestovného ruchu a zrealizovania projektu Detský a športový sen, ktorý počíta s výstavbou detského ihriska za miestnym Domom kultúry.

moo Foto: haluskyturecka.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM