Jakub Forgács Hokej

Trúfalosť baranov pred štvrťfinále play off: Zocelení aférami strach z Trenčína necítia

Už o pár hodín sa pre banskobystrických hokejistov začnú vyraďovacie boje play off. Zdravá trúfalosť baranov pred štvrťfinále pramení aj z toho, že prežili rôzne otrasy. Nejaký Trenčín v porovnaní s tým, čo zažili, ich vraj nevystraší.

Ilustračný obrázok k článku Trúfalosť baranov pred štvrťfinále play off: Zocelení aférami strach z Trenčína necítia
Zdroj: TASR

Tréner Miroslav Chudý si myslí, že pohár úspešnosti ešte do dna nevypili a chýba nejaký dúšok navyše. „Tretia priečka po základnej šťastie u nás vyvolala spokojnosť, no aj sklamanie. Hrali sme dlhý čas o prvé miesto, siahali vyššie, no zažili mrzutú stratu pozícii. Ľútosť však odsúvame nabok, v sezóne sme si všeličo prežili, aj tragédiu Mira Hlinku, aj nútenú obmenu kádra súvisiacu s aférou legionárov,“ povedal Chudý so slovami, že sa s problémami dosť borili, zvládli ich statočne, popri nich sa zocelili. Mohli byť vyššie, no s tretím miestom vraj môžu byť spokojní.

Do play off v pozícii favorita

Na Banskú Bystricu sa mnohí pozerajú ako na rôznorodú zmes hráčov. Vybudovaný kanál do zámoria spôsobil, že sa káder často menil. Lenže pozor, ak sa tím zomkne a play off takémuto tmelu najviac poslúži, tak mužstvo s Handzušom, Hudecom, najnovšie Surovým, no aj kanonierom Kafkom, Kudrnom, či Whiteom rozšíri v extraligových kruhoch značný rešpekt. „Do play off vhupneme relatívne v pozícii favorita podľa tabuľky, no ani jedno mužstvo to z lepších priečok nebude mať jednoduché,“ upozorňuje hlavný kouč. Ako doplnil, vedia, že Trenčín má dobré družstvo, s kvalitnou defenzívou a ak chcú pomýšľať na úspech, musia ho zdolať, hoci to nebude jednoduché.

Proti Trenčínu sa v základnej časti Banskobystričanom vcelku darilo a tréner Chudý si len zaželal, aby sa to nezmenilo. „Mužstvá sa poznajú, záležať bude od maličkostí, začíname od nuly. Priestor na zakopnutie a stratu formy musíme vylúčiť, nemáme na to právo, o to viac musíme hrať zodpovednejšie,“ povedal Chudý, podľa ktorého ak by čerpali z predchádzajúcich zápasov, len sa presvedčia, aké vyrovnané zápasy odohrali, ťažko sa v nich presadzovalo a nevyspytateľné play off môže všetko na ruby obrátiť.

Povinnosť postúpiť pramení z postavenia v základnej tabuľke a aj z vysoko nastavenej latky vlaňajška, keď siahli ‚barani‘ až na bronz. „Chceli by sme minimálne obhájiť bronzové medaily, inak by to bol neúspech,“ konkretizoval cieľ tréner Chudý. Prvý krok vraj preto musia zvládnuť, ak by sa tak nestalo, považovali by sezónu za nevydarenú.

S cieľom vylepšiť vlaňajšok

V tíme si našiel najvýraznejšiu streleckú parketu Petr Kafka. Aj on sa považuje za jeden z tromfov mužstva. Ponúka sa ako vážny argument pri zvažovaní misky váh. „Ja som tu na góly, minulý rok ma pribrzdilo zranenie, tento som odohral celý a tréneri vedeli, čo odo mňa môžu očakávať,“ proznal so slovami, že bol pod väčším tlakom, sezóna sa mu vydarila a prispel do tímu aj gólmi.

Posledné zápasy základnej časti pripomínali generálku na play off, no naozaj len zďaleka. Petr Kafka predpokladá, že na Trenčín vyrukujú ako dobre naolejovaný stroj. „Mali sme na konci rôzne výhrady, nepodávali sme optimálne výkony, na Trenčín vyletíme s iným tempom. Niekam sme sa prepracovali, vypýtali si rolu favorita. Hranice si pred seba nestaviame, poviem na rovinu, radi by sme postúpili až do finále,“ povedal s tým, že jemu predurčovali úlohu nahrávača, odrazu mu však góly pribúdali a ocitol sa v polohe zakončovateľa. Aj si chalani robili z Kafku švandu, že mu budú nahrávky nosiť ako na tácke, pretože je na neho spoľahnutie.

Druhý útok si vyslúžil vysoké parametre a Petr Kafka ťaží z príkladnej spolupráce. „V lajne hráme druhý rok spolu, dobre spolupracujeme a všetci piati sme v sezóne odrobili svoje. Máme však aj úctu k súperovi, Trenčín je nepríjemný, s výborným brankárom, vždy to bolo tesné, o jednom, dvoch góloch,“ pokračoval Kafka. Ako doplnil, uvidia, čo tréneri vymyslia, akú taktiku a vedia aj to, že sa od nich očakáva postup. Stále hrali na druhom, treťom mieste a po vyrovnanom boji im druhé tesne uniklo. Konečný cieľ však podľa Kafku stále svieti pred nimi, vylepšiť vlaňajšok.

Poklona od Zedníka

Najlepší strelec mužstva proti vysoko efektívnemu brankárovi Konrádovi, pred štvrťfinále sa ponúka aj tento mikrosúboj. „Konrád má vynikajúcu sezónu,“ zložil mu poklonu asistent trénera HC'05 Richard Zedník s tým, že celé mužstvo mu výdatne pomáha. Bystričania sa podľa asistenta musia sústrediť, aby túto hrádzu prelomili, od brankára začínajúc až do posledného hráča. Trenčín nemá čo stratiť, môže hrať uvoľnenejšie, o tom všetkom vraj vedia. „Oslabenia, presilovky, aj tie budú jazýčkom na váhach. Ku koncu sa naša hra približovala tej vytúženej, na poslednú chvíľu prišlo viac nových hráčov, museli sa do systému zapracovať, ale stihli sme to,“ poznamenal.

Definícia Richarda Zedníka o Trenčíne je plná úcty a aj odhodlania. „My sme sa pripravovali na každý jeden variant. S Trenčínom očakávam vyrovnané zápasy, aj s tými zaužívanými typickými maličkosťami. Formu sme časovali v pár dňoch, oddýchli si, rozanalyzujeme video, každú jednu ťažiskovú situáciu. Sme profesionáli, koncentrujeme sa na sto percent, aj tréneri, ktorí budú čo mať do toho povedať,“ povedal.

Tomáš Surový mužstvo vystužil na poslednú chvíľu a dosť sa od neho sľubuje. V prvej lajne s Handzušom a Hudecom vytvoril klasickú úderku s veľkou zodpovednosťou. Menší otáznik vyvoláva súhra, z ktorej mal rodený Banskobystričan aj obavy. Ako však sám povedal, už z neho čiastočne odpadli. „Pred play off sme zdvihnutie formy potrebovali ako soľ a podarilo sa. Nohy ma už viac poslúchajú a súperom sa nezaťažujem. Ani nemám ako, proti Trenčínu som nehral, nemám žiadnu predstavu, preto je hlavné len jedno, aby sme sa dobre naladili na ťažký boj,“ dodal Surový.

Čítajte tiež:

Banská Bystrica v play-off proti Trenčínu: TOTO je rozpis zápasov

Štvrťfinálové súboje play-off: Koľko zacvakáme za lístky na domáce zápasy baranov?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM