Správy

Trpíte alergiami? V Bystrici namontovali peľový lapač, na toto poslúži

Lapače začínajú zbierať pre alergikov prvé informácie o peli v ovzduší. Jeden máme aj pod Urpínom.

Ilustračný obrázok k článku Trpíte alergiami? V Bystrici namontovali peľový lapač, na toto poslúži
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Polinotici budú mať už o týždeň aktuálne spravodajstvo o výskyte peľu v ovzduší. Prvé dva peľové lapače, v Banskej Bystrici a Bratislave, sú namontované a začínajú zbierať údaje o jeho výskyte. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„Čiastočné výsledky budú mať polinotici, teda ľudia s alergiou na rozličné druhy peľu rastlín a drevín, k dispozícii už budúcu stredu. Zvyšné merače v Trnave, Nitre, Žiline a v Košiciach budú na strechy RÚVZ montovať tento týždeň, aby v desiatom kalendárnom týždni – 6. marca – mohol RÚVZ v Banskej Bystrici zverejniť kompletné peľové spravodajstvo z celého Slovenska,“ vysvetlila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

„Polinózy patria medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí viac ako tretina populácie. Pre 30 miliónov Európanov, ktorí trpia alergickou nádchou, je práve toto obdobie predzvesťou nástupu nepríjemných príznakov. Nielenže znepríjemňujú život pacienta, ale ovplyvňujú jeho výkon v práci, škole či zdravý spánok. Peľová alergia je ochorenie, ktorému sa nedá vyhnúť. Nie je to chrípka, ktorá človeka pri správnej životospráve obíde. Vdýchnutiu peľu v ovzduší sa totiž zabrániť nedá,“ zdôraznila Lafférsová.

Negatívny trend nárastu alergických ochorení, najmä peľových alergií, sa stal pred viac ako desaťročím podnetom pre lekárov, botanikov a tiež aerobiológov i na Slovensku dôvodom iniciovať obnovenie a vybudovanie siete monitorovacích staníc PIS.

Na základe laboratórnych analýz o výskyte, druhovom zložení a množstve peľu sledovaných alergologicky významných rodov alebo čeľadí rastlín v danom regióne sú spracovávané aktuálne peľové správy. RÚVZ ich zverejňuje pre laickú i odbornú verejnosť na stránke www.alergia.sk a na www.vzbb.sk.

Ako Lafférsová dodala, cieľom PIS je poskytnutím presných a včasných informácií umožniť alergológom a alergikom včas začať s vhodnými preventívnymi opatreniami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM