Monika Obrtalová Rôzne

Trolejbusy skolaudované!

19 nových nízkopodlažných trolejbusov dnes oficiálne odovzdali do užívania obyvateľom mesta Banská Bystrica, ktorí na tento moment čakali viac ako dvadsať rokov. Trolejbusy prešli aj symbolickým krstom, keď ich fľašami šampanského poliali členovia Pr

Nové vozidlá sú výsledkom projektu Náhrada autobusovej verejnej dopravy trolejbusovou dopravou v meste Banská Bystrica, ktorý sa realizoval vďaka podpore Európskej únie a Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Z celkových výdavkov projektu na úrovni 9 773 053 eur bola spoluúčasť DPM BB 410 tisíc eur. „Som rád, že po viac než dvoch desiatkach rokov vyráža do ulíc nášho mesta 19 nových komfortných a ekologických trolejbusov. Verím, že Banskobystričania budú v stále väčšej miere využívať prostriedky mestskej hromadnej dopravy a prispejú tak nielen k plynulosti premávky v meste, ale aj k ochrane životného prostredia. Zavedenie nových vozidiel znamená aj zníženie emisií o 1,22 tony za rok. Slávnostné odovzdanie trolejbusov v posledný deň školského roka vnímam aj ako možnosť vystaviť Dopravnému podniku mesta Banská Bystrica symbolické vysvedčenie, na ktorom svieti veľká jednotka,“ konštatoval primátor Peter Gogola.

Cestujúca verejnosť sa od zajtra bude môcť voziť v celonízkopo­dlažných vozidlách (dĺžka: 12 180 mm, prevádzková hmotnosť 10 200 kg, konštrukčná rýchlosť 70 km/h), ktoré majú štyri dvere na nástup aj výstup, sú vybavené informačnými tabuľami, dopytovým systémom otvárania dverí. Trolejbusy majú rekuperáciu elektrickej energie do siete, kúrenie vodou a obsaditeľnosť vozidla je 28 miest na sedenie a 67 miest na státie.

Podľa predsedu predstavenstva DPM BB, a.s. Adriána Polónyho je dôležitý fakt, že do systému verejnej dopravy Banskej Bystrice bolo v uplynulých dvoch rokoch investovaných cca 20 miliónov eur zo zdrojov EU. V priebehu pol roka by vozidlový park MHD mal byť obohatený o ďalšie nové autobusy na plynový pohon. Podľa Michala Němca, člena predstavenstva DPM BB, a.s. je výhodou, že trolejbusy z dielne firmy Škoda Electric, a.s. Plzeň boli montované v podmienkach banskobystrického dopravného podniku, ktorý tak disponuje aj technickým personálom, schopným realizovať údržbu a opravu vozidiel.

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Trolejbusy skolaudované!
1
Galéria
trolejbusy v bb
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM