Jakub Forgács Hokej

Tréner Országh o štvrťfinálových šanciach Bystrice: Je to play off a začína sa od nuly

Pod Urpínom štartujú vyraďovacie boje play off. V štvrťfinále si to barani rozdajú s hráčmi Skalice. Prečítajte si, čo na hru súpera a postupové šance nášho tímu hovorí tréner HC'05 Vladimír Országh.

Ilustračný obrázok k článku Tréner Országh o štvrťfinálových šanciach Bystrice: Je to play off a začína sa od nuly
Zdroj: TASR

O HC'05 Banská Bystrica sa v tejto sezóne dosť narozprávalo. Najzávažnejšou témou bola zaoceánska karta. S tvrdohlavosťou im danou a vďaka kontaktom americko-kanadský koridor fungoval a vyvolal spokojnosť na oboch stranách. Brankár Kalemba, obrancovia Saracino, Lepine, Martin, útočníci White, najnovšie Veilleux sa zapracovali do tímu a na širokom ľade neblúdia. Cudzinci pomohli ako vedeli a Bystričania si zasa aj vďaka nim pochvaľovali stabilnú priečku hneď za košickým a nitrianskym dvojblokom.

Tretie miesto si podľa Országha zaslúžili

Aj na ďalší tromf sa „barani“ spoliehajú, na trénera Vladimíra Országha. Hráčov spoza oceána jeho meno priťahovalo magnetickou silou. Asistent trénera reprezentácie si s nimi rozumel, s ich starosťami i očakávaniami, ktoré vkladali do krátkodobých zmlúv. Vzájomná sympatia fungovala, odskúšala ju základná časť, ako však chemický reťazec zareaguje v play off, akú zlúčeninu vytvorí, či kyslú, alebo zásaditú, sa nachádza zatiaľ len v rovine želaní.

Tréner Országh ocenil silu nadchádzajúceho súpera. Skalica podľa jeho slov zvládla záver základnej časti veľmi dobre, má skúsených hráčov, či už je to Lažo, Školiak, Vyrúbalik, Miro Lipovský v bránke. „Hlavne doma sú silní, forma im stúpa, nebude to ľahké. Pohľad na tabuľku je jasný, Nitra dlhšie pracuje so stabilným kádrom, Košičania s najkvalitnejším. Ostatné mužstvá sa dosť dotvárali, kreovali a sú pomerne vyrovnané. My sme si hrou tretie miesto bez debaty zaslúžili, považujeme sa za lepšie mužstvá extraligy, no je to play off a začína sa od nuly. Bodové náskoky zo základnej časti neznamenajú nič, štartovaciu pozíciu majú všetci rovnakú. My sme jednu časť sezóny zvládli, chceme ju zúročiť a pokračovať čo najdlhšie,“ uviedol Országh.

Skalicu ešte môžu posilniť hráči Slovana

Možno Skalica vybehne na ľad v odlišnej podobe, ak by nastal do farmy príliv hráčov z bratislavského Slovana. „Už teraz majú kvalitný káder a ak by im Slovan dodal ďalších hráčov, ich sila narastie,“ predpovedá Vladimír Országh, podľa ktorého budú nepríjemní aj bez nich, karty sú otvorené. „O prípadných posilách Skalice nerozprávame, sústredíme sa na seba, na svoju hru a veríme si. Poznáme naše silné stránky, ale hovoriť o nich nebudem, súperovi nič uľahčovať nebudem, nech študuje,“ zasmial sa.

Základná časť extraligy bola zdrojom poučení. „Ak by som porovnal sezóny, teraz bola o triedu lepšia,“ presvedčivo konštatoval tréner , ktorého zaujala vyrovnanosť mužstiev, kedy aj posledný sa mohol pochváliť solídnosťou jednotlivých formácií. „Naši mladí hráči podrástli a máme z nich dobrý pocit. Aj v ostatných kluboch hokejovo dospeli, príliv zahraničných hráčov urobil dobre, mnohým ulahodil, kvalita narástla a nemali by sme ju haniť. Po odchode Slovana do KHL spadla dosť nízko, no opäť ožila a urobila výrazný krok vpred,“ pokračoval Országh.

Barani sa spoliehajú na trpezlivosť, koncentráciu a stopercentný výkon

Popri kladoch sa za pochodu riešili zápory, Vladimír Országh ich vníma, no príliš sa nimi nezaťažuje. „Trebárs majstrovský Zvolen, zostalo mu 80 percent hráčov a napriek tomu s problémami neustále bojoval. Chýbalo tam asi niečo iné, no je to problém susedov a ja nechcem posudzovať. Netvrdím, že nemilo prekvapil, ale nie je tam, kde by mal byť. Práve preto zdôrazňujem, že ostatné mužstvá hokejovo stúpali. Mierna dominancia Košíc a Nitry sa nezaprie, my sme sa pridali k nim a ostatní pôsobili naozaj veľmi vyrovnane,“ dodal Országh, podľa ktorého budú rozhodovať detaily a nik nemá nič isté.

Stredný útočník „baranov“ Tomáš Matoušek si hlavu nad Skalicou neláme. „Nevyberali sme si, kto príde, koho by sme mali zbúrať. Skalicu som strašne dlho nevidel hrať, ani ju neposudzujem, viem len, že zostavila veľmi dobré mužstvo. Náš hokej vychádza z bojovnosti, a túto sa žiada ešte v play off umocniť. Žiadne veľké vyhlásenia nie sú namieste, tobôž také, že ich ideme rozbiť,“ spomenul Matoušek, ktorý dodal, že sa spolirhajú na trpezlivosť, koncentráciu, stopercentný výkon v každom zápase.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM