Jaroslav Dodok Krimi

Tragická nehoda sanitky: Záchranár spomínal na osudné chvíle

Okresný súd v Banskej Bystrici sa v posledných dňoch opäť zaoberá prípadom tragickej dopravnej nehody sanitky na banskobystrickom sídlisku Sásová, pri ktorej v októbri 2010 zahynul 57-ročný lekár záchranár Andrej Faglic.

Ilustračný obrázok k článku Tragická nehoda sanitky: Záchranár spomínal na osudné chvíle
Foto: Jaroslav Dodok

Prokurátor zo zrážky vinil vodičku Citroënu Janku D., ale prvostupňový súd ju spod obžaloby pred rokom oslobodil. Po odvolaní prokurátora krajský súd prípad vrátil na doplnenie dokazovania, vrátane vyšetrovacieho pokusu. Zrážka sa stala na banskobystrickom sídlisku Sásová 14. októbra 2010 pred 20. hodinou večer.

Pri nehode zahynul 57-ročný lekár záchranár Andrej Faglic, ťažko sa zranili dve osoby a ďalších šesť ľudí ľahko. Neskôr na následky zranení zomrel aj 30-ročný vodič sanitky Jozef Šárik. Podľa prokurátora obžalovaná vodička pri výjazde na hlavnú cestu z Ďumbierskej ulice na Novú cestu do Sásovej nedala prednosť zľava prichádzajúcej sanitke s majákmi a nasledovala zrážka. Sanitku následne odhodilo a čelne narazila do v protismere stojaceho autobusu.

Súd na novom pojednávaní vypočul predovšetkým člena posádky záchranného vozidla, ktorý jediný haváriu prežil. Plnil úlohu záchranára a počas jazdy sanitky sedel vzadu. K okolnostiam zrážky sa nevedel vyjadriť, ale tvrdil, že sanitka šla so zapnutými svetelnými i zvukovými znameniami. V prípravnom konaní však nevedel povedať, kedy vodič výstražné znamenia zapol.

Svoju výpoveď z prvého pojednávania doplnil aj vodič autobusu MHD. Uviedol, že v čase zrážky už vozidlo stálo v odbočovacom jazdnom pruhu a malo zapnutý ľavý ukazovateľ smeru. Videl, ako obžalovaná vodička vošla do jazdnej dráhy sanitky.

Policajt, ktorý dokumentoval nehodu, vyhlásil, že na mieste vypočul iba obžalovanú a svedkyňu, ktorá jazdila za ňou. Tá mu uviedla, že sanitka šla bez zvukových výstražných znamení. Súd pojednávanie odročil na neurčito s tým, že sa uskutoční vyšetrovací pokus aj za účasti znalca.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM