Jakub Forgács Kultúra

TRADIČNÝ veľkonočný zvyk opäť ožije: Bystricou povedie sprievod s Morenou

Symbolické vynesenie zimy z chotára bude plné tanca a spevu, o čo sa postará detský folklórny súbor Matičiarik na banskobystrickom námestí.

Ilustračný obrázok k článku TRADIČNÝ veľkonočný zvyk opäť ožije: Bystricou povedie sprievod s Morenou
4
Galéria
Zdroj: TASR

Jedným z tradičných ľudových zvykov v predveľkonočnom období je vynášanie Moreny a podľa etnografky Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Jany Koltonovej sa tak dlho na našom území dialo na Smrtnú nedeľu, ktorou je práve táto nedeľa. SSM sa rozhodlo pripraviť kultúrne podujatie Vynášanie Moreny na 1. apríla o 14.00 hod.

Sprievod s Morenou

„V prvej polovici 20. storočia začal tento zvyk zanikať. Som rád, že vďaka výborným spoluprácam s okolitými folklórnymi súbormi môžeme verejnosti priniesť atraktívny zážitok doplnený odbornými informáciami od našej etnografky aj na tomto podujatí,“ konštatoval riaditeľ SSM Marcel Pecník.

Ako doplnila manažérka múzea Dana Kurtíková, symbolické vynesenie zimy z chotára bude plné tanca a spevu, o čo sa postará detský folklórny súbor Matičiarik na banskobystrickom námestí. Sprievod s Morenou sa premiestni cez Dolnú ulicu až k mostu pri potoku Bystrička, kde ju zapália a hodia do vody.

Prastarý obrad

„V niektorých regiónoch Slovenska sa Morena vynášala na Kvetnú nedeľu. Korene tohto prastarého obradu súvisia s predkresťanským výročným obyčajovým cyklom. Morena symbolizovala zimu, s ktorou sa spájala temnota a napokon aj smrť. Dedinské spoločenstvo pociťovalo potrebu zbaviť sa jej, poslať s ňou do nenávratna všetko zlé, temné, choré a otvoriť sa príchodu novej jari,“ vysvetlila Koltonová.

Podľa etnografky Morena niesla aj mená Marmoriena, Marmuriena, ktoré boli typické pre dolnú Oravu, v Šumiaci sa nazývala Marjena, v Pohorelej Mamurejna. V Gemeri bola známa ako Hejhana a v niektorých spišských obciach dokonca ako Šmertka, čo znamená smrtka.

V priloženej fotogalérii nájdete dobové zábery vítania jari v Bystrici spred 23 rokov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Vítanie jari v uliciach Bystrice spred 23 rokov
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM