Jakub Forgács Rôzne Recept na dnes

Tradičné vianočné jedlá z regiónu: Pripravte si domáce opekance s makom alebo bryndzou

K vianočným sviatkom už neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo, ktorého býva na štedrovečernom stole vždy dostatok. V našom regióne sa zachovalo hneď niekoľko tradičných jedál, ktoré sa na tieto dni pripravujú už od nepamäti.

V Stredoslovenskom rudohorí, v okrese Banská Bystrica, sa ukrýva malebná dedinka Strelníky, miestnymi prezývaná aj Šajba. Táto obec si uchováva tradície a typické jedlá aj počas vianočných sviatkov. Takmer v každej domácnosti tu však môžete vidieť iné vianočné menu a zvyklosti.

Zvyklosti Šajbanov

Pod stolom mávajú Strelníčania v poháriku pripravené zrno, pre dostatok hojnosti v ďalšom roku. Pod obrus sa zase ukrývajú peniaze a na svietnik sa dávajú drobné mince, ktoré majú rodine priniesť dostatok peňazí. Na stole býva pripravená aj malá mištička „pre anjelikov“, ktorú domáci po jedle vykladajú na okno, aby sa aj oni posilnili. Zaujímavosťou je, že v niektorých rodinách sa tu podáva klobásu, ktorá sa zajedá sladkým tvarožníkom, čo niektorým ľuďom nemusí byť celkom po chuti.

Štedrá večera u Potančokovcov sa tiež drží miestnych zvyklostí. Jesť začínajú domácu klobásu s cesnakom a domácim chlebom. Na stole nechýba ani tradičná kapustnica a typickým jedlom v tejto rodine sú, opäť domácky vyrobené, opekance, ktoré sa robia bryndzové aj makové.

Tradičné opekance s makom alebo bryndzou

Prísady:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 50 dkg krupice
  • 7 dcl mlieka
  • 1 kocka droždia
  • štipka soli
  • mak (na ochutenie)
  • cukor (na ochutenie)
  • bryndza (na ochutenie)
  • maslo (na pomastenie)

Postup: V mlieku rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť. Potom pridáme múku, krupicu a štipku soli, ktoré zmiešame s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré opäť necháme vykysnúť. Cesto zošuľkáme a pokrájame na asi 2 cm kúsky, ktoré následne pečieme v rúre približne 15 minút. Hotové opekance môžeme podávať na sladko alebo na slano. Podľa toho pridáme buď vymiešaný mak s cukrom a rozvarenou vodou, alebo bryndzu omastenú maslom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM