Marcel Páleš Správy

Toto si nenechajte ujsť: V Banskej Bystrici sa bude hrať a spievať na folklórnu notu

Niekoľko kvalitných folklórnych interpretov sa zoskupí v Banskej Bystrici už v piatok večer, aby vzdali úctu dvom významným osobnostiam slovenského folklóru. Prídete sa pozrieť a vypočuť si výbornú slovenskú hudbu?

Ilustračný obrázok k článku Toto si nenechajte ujsť: V Banskej Bystrici sa bude hrať a spievať na folklórnu notu
Zdroj: Dnes24.sk

Park kultúry a oddychu a Štúdio RTVS v Banskej Bystrici pripravili nielen pre Banskobystričanov verejnú rozhlasovú nahrávku štúdia RTVS Hrajteže mi, hrajte, ktoré sa uskutoční 14. 6. o 19.00 hod. v aule UMB Beliana Banskej Bystrici pri príležitosti životného jubilea výnimočných folkloristov Milana Križa a Igora Kovačoviča.

V programe účinkujú: Anka Šatanová, Igor Danihel, FsK Hrochoťan, ĽH Paláčovcov a kokavskí folkloristi – J. Spišiak, P. Bielčik, J. Kroták a M. Moncoľ. Členovia FS Partizán Slovenská Ľupča, Mužská spevácky skupina FS Poľana zo Zvolena, ĽH J. Hazlingera, ĽH M. Kapca.

Igor Kovačovič (1938)

Igor Kovačovič sa narodil 24. apríla 1938 v rodine učiteľa v Kokave nad Rimavicou. Neskôr absolvoval dlhodobé školenia Osvetového ústavu so zameraním na choreografiu a pedagogiku ľudového tanca, tiež štúdium tanečnej pedagogiky na VŠMU a štúdium národopisu na FFUK v Bratislave. Tancoval či ako umelecký vedúci pôsobil vo viacerých folklórnych súboroch, tiež v balete.

Dlhé roky pracoval aj ako metodik pre tanec. V Krajskom osvetovom stredisku v Banskej Bystrici bol riaditeľom. V roku 1991 nastúpil do funkcie riaditeľa Domu Matice slovenskej v Banskej Bystrici, od roku 1995 vykonával funkciu riaditeľa Členského ústredia MS a od roku 1996 funkciu podpredsedu Matice slovenskej.

Ako autor a režisér sa podieľal na väčšine väčších folklórnych podujatí na Slovensku. Za jeho dlhoročnú tvorivú činnosť mu boli udelené rôzne ocenenia, napríklad Zlatá medaila folklórneho festivalu Východná (1984), Zlatá medaila MS v Martine, Cena MK SR (1998), V roku 2008 mu prezident Ivan Gašparovič prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy.

Milan Križo (1928)

Ako chlapec z dediny vždy miloval krásnu prírodu, dedinských ľudí a ich kultúru. Už ako študent Vysokej školy Zemědělskej v Brne v roku 1949 založil v tomto meste Vysokoškolský súbor slovenských ľudových piesní Poľana, ktorý existuje dodnes. Aj neskôr sa popri pedagogickej a vedeckej práci aktívne venoval propagácii slovenskej ľudovej piesne.

V roku 1967 sa vrátil na Slovensko a začal pracovať na terajšej Technickej univerzite vo Zvolene ako docent. Vo Zvolene sa stal umeleckým šéfom mužskej speváckej skupiny vysokoškolského súboru s rovnakým názvom Poľana. Začal spolupracovať s československým rozhlasom, účinkoval s Ľudovou hudbou Rinalda Oláha, so Štefanom Molotom i Jánom Berkym Mrenicom ml. Organizoval vysokoškolské folklórne festivaly, spolupracoval na organizácii Podpolianskych folklórnych slávností v Detve a dodnes sa aktívne venuje výchove mladej folkloristickej generácie.

  • Foto: ilustračné
  • Zdroj info k osobnosti M. Križa: jankohrasko.sk
Hrajteže mi Bystrica
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM