Jakub Forgács Kultúra

Toto musíte v Banskej Bystrici vidieť: Módna prehliadka dôchodcov!

Modelky nemusia byť iba mladé, s dokonalými krivkami a mierami. Presvedčí vás o tom netradičná módna prehliadka bystrických dôchodcov, ktorí na nej predvedú oblečenie, predstavujúce prierez odievania za posledných sto rokov.

Ilustračný obrázok k článku Toto musíte v Banskej Bystrici vidieť: Módna prehliadka dôchodcov!
Zdroj: Webnoviny.sk

Pri príležitosti Akadémie európskeho seniora 2013 sa pod záštitou Mesta a z nápadu neziskovej organizácie Animus Apertus už zajtra o 14:00 v priestoroch Cikkerovej sály na Radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici bude konať seniorská módna prehliadka – „Senior Fashion Day“. Zaradí sa tak do série aktivít, ktoré sa budú v mesiaci október postupne uskutočňovať s cieľom, aby banskobystrickí seniori odhalili zmysel aktívneho občianstva aj v seniorskom veku.

Oblečú sa do vlastného aj dobového

Módna prehliadka bude mať charakter prehliadky historického prierezu odievania sa po desaťročiach od začiatku 20. storočia. Mesto oslovilo dôchodcov, aby sa zapojili do módnej prehliadky. Výzvu prijalo 18 z nich a prebehlo niekoľko stretnutí pod taktovkou neziskovej organizácie Animus Apertus. V rámci nich si mali priniesť vlastné oblečenie, ktoré by zapadalo do niektorého z období a vytvoriť si tak kostým. Tí, ktorí nenašli vhodný odevný kus vo vlastnej skrini, mali možnosť zapožičať si kostým od Štátnej Opery Banskej Bystrici.

Dôchodcovia sa postarajú aj o program

Doplnky a šatstvo ktoré sa bude v deň prehliadky predvádzať bolo v prípade potreby upravované a ozvláštňované šičkami v dielni neziskovej organizácie. Táto dielňa vznikla kvôli vytvoreniu pracovných podmienok pre mladé ženy ktoré vyrástli v detských domovoch. Dokonca kostým z 50-tych rokov bol v dielni ušitý na mieru modelkám.

Slovom bude módnu prehliadku sprevádzať moderátorka Monika Obrtálová, ktorá okomentuje každé obdobie a tak sa docieli náhľad do sveta módy, čo sa na území Slovenska a vo svete nosilo. Prehliadka bude spestrená programom z radu talentovaných seniorov – bude hudba, slovo aj kúzelník. Vstup je voľný, avšak obmedzený. V prípade záujmu, je potrebné prísť skorej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM