Jakub Forgács Iné športy

Tóth si na MS v Moskve vykráčal piate miesto: Zagratuloval mu aj minister obrany

Na majstrovstvách sveta v moskovských Lužnikách mali v stredz atléti s jedinou finálovou disciplínou oddychový deň, no nie Slováci. V chôdzi na 50 km štartovali dvaja, vrátane tromfu Mateja Tótha, ktorému po jeho úspechu zablahoželal aj minister Glváč.

Ilustračný obrázok k článku Tóth si na MS v Moskve vykráčal piate miesto: Zagratuloval mu aj minister obrany
Zdroj: TASR

V najdlhšej disciplíne na MS na chodeckých 50 km dominoval Ír Robert Heffernan v najlepšom svetovom výkone roka 3:37:56 pred Rusom Michailom Ryžovom 3:38:58 a Austrálčanom Jaredom Tallentom 3:40:03. Výborný výkon podal slovenský atlét Matej Tóth, ktorý finišoval na 5. mieste časom 3:41:07, na 29. mieste si druhý slovenský chodec Dušan Majdán časom 3:57:50 vytvoril nový osobný rekord.

Tóthove najlepšie odchodené MS

Chodci na dvojkilometrovom okruhu krúžili od rána a preteky sa sľubne vyvíjali aj pre 30-ročného Mateja Tótha. Podľa očakávania aktivitou hýrili Rusi Noskov a Ryžov, no aj ďalší. V polovici pretekov na 25. km (medzičas 1:50:34) sa sformovala na čele pätica so Poliakom Sudolom, Írom Heffernanom, Rusmi Noskovom, Ryžovom a Francúzom Dinizom, za nimi s odstupom 13 sekúnd pochodovali ďalší piati, medzi ktorými pôsobil mimoriadne aktívny Matej Tóth.

Rusi, aj bez dvoch predchádzajúcich majstrov sveta, zlatého na OH v Londýne Kirdiapkina a obhajcu titulu Bakulina, sa usilovali do tretice si prisvojiť v Moskve chodecký titul, keď predtým na dvadsiatke triumfovali Ivanov a Lašmanovová. Na päťdesiatke to mali najťažšie, na 30. km (2:12:17) neustále šliapala pätica a skvele sa držal aj Matej Tóth. Päťdesiatka sa začína podľa skúseností rozuzlovať až po 35. km a aj v tom momente pôsobil Matej Tóth na 7. mieste veľmi dobre, na rozdiel od svetovej tabuľkovej jednotky a dvakrát zlatého európskeho šampióna Francúza Diniza, ktorý bojoval s obrovskou krízou, no nakoniec ju rozchodil. Na trhák sa rozhodli Heffernan a Ryžov, s odstupom za nimi ich prenasledoval Noskov a Sudol. Ako sa blížilo poludnie, slnko začalo pripekať a podmienky boli opäť náročné. Za Austrálčanom Tallentom, dvakrát strieborným na OH, sa Matej Tóth držal na 6. mieste a pri jeho piatom štarte na MS sa už začalo rysovať jeho najlepšie umiestenie.

Ír Heffernan sa na 40. km (2:55:04) opäť pokúsil o trhák, Matej Tóth na neho strácal na 6. mieste 1:18 min a v posledných desiatich kilometroch sa mohlo v jeho prospech ešte všeličo udiať. Heffernan šliapal obdivuhodne, na Ryžovovi sa prejavovala viac únava a Austrálčan Tallent bol už spokojný s treťou priečkou. Na 45. km (3:16:26) bolo zrejmé, že 35-ročný Heffernan mieri za životným zlatým úspechom, keď zatiaľ boli jeho stropom 4. miesta na ME'2010 i na londýnskej olympiáde. Ryžov s 18-sekundovou stratou, Tallent s 1:36 min, Noskov a Sudol s 2:11 mankom a na 6. mieste Matej Tóth s odstupom 2:21, také bolo poradie na čele 5 km pred cieľom. Vo finiši náskok zlatého Íra ešte vzrástol a bez obáv si mohol vychutnať v Lužnikách záverečné metre. Radoval sa aj piaty Matej Tóth s najlepšie zvládnutou päťdesiatkou na MS. V cieli klasifikovali 46 chodcov, ôsmych diskvalifikovali a šiesti sa vzdali.

K úspechu mu gratuloval aj minister Glváč

„Som rád, že v krátkom čase môžem opäť raz gratulovať športovcovi Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica k vynikajúcemu výsledku, ktorý dosiahol na svetovej úrovni. Verím, že Matej bude naďalej napredovať a na olympiáde v Riu de Janeiro v roku 2016 sa dočká aj vytúženej medaily,“ uviedol Glváč vo svojom blahoprianí, o ktorom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Nadrotmajster Matej Tóth je členom VŠC Dukla Banská Bystrica od roku 2003. V Moskve dosiahol v stredu doposiaľ najcennejší výsledok na vrcholnom podujatí. Medzi jeho ďalšie úspechy patrí 8. miesto z OH 2012 v Londýne, 9. miesto z MS 2009 v Berlíne a 1. miesto vo Svetovom pohári v Chiuahua z roku 2010.

Protest o štvrté miesto nebol opodstatnený

Eufórie boli v závere pretekov bičujúce a trochu aj zastreli pohľad na vývin. Po finiši ich v plnej nahote odhalil tréner Juraj Benčík. Ani on si nevšimol, že Ukrajinec Hlavan sa regulárne prepracoval na 4. miesto. „Maťo skončil štvrtý, určite, Ukrajinec išiel o jeden okruh menej, rozhodcom doslova ušiel, je to normálny podvodník,“ presviedčal okolie a rozčuľoval sa Juraj Benčík. „Aj ho chytali, no on išiel ďalej, samotní Ukrajinci síce tvrdia, že skončil štvrtý, no my podáme protest. Čipy na nohách nepustia a aj samotní chodci vedia, čo sa stalo. Je z toho škandál a my musíme v tom lietať. Každé kolo máme zapísané, Hlavan bol o okruh za nimi, to bolo úplne jasné. Aj rozhodcovia sú blbečkovia,“ pokračoval.

O pár minút neskôr, keď eufórie upadli, sa Juraj Benčík ospravedlňoval a už musel uznať kvality Hlavana. Vedúci výpravy Martin Pupiš tiež podľahol na moment pochybnostiam. „Všetkým nám ušiel z dohľadu, okrem samotného Maťa, ktorý ho intenzívne vnímal. Podávať protest naozaj nemalo zmysel, radšej sme sa venovali radosti nad krásnou piatou priečkou Maťa,“ uznal tréner.

Mohol sa pokúsiť o zisk medaily

Spokojnosť u trénera Benčíka napriek pochybnostiam nad Hlavanom bola maximálna. „Išli sme s dobrým pocitom, neustále som ho povzbudzoval, poslednými slovami pred štartom, aby mi veril, aby veril aj sebe, že môže bojovať o medailu. Išiel rozumne, držal sa v závese vedúcej skupiny. Z dvojice Rusov bol lepší technicky perfektný Ryžov, Ír Heffernan sa ukázal vo výbornej forme. Tretí Tallent je ostrieľaný borec, roky zbiera medaily z vrcholných podujatí, no a Maťko sa piatym miestom usadzuje vo svetovej špičke ešte viac,“ tešil sa z výsledku.

Podľa trénera bez väčšej krízy, s menšími výkyvmi strojovo presne. „Keď sa roztrhalo pole, išiel s Tallentom, Austrálčan zrýchlil, Maťo trochu poľavil, možno v tomto momente bola menšia kríza. On sa však pozná, bolo treba trošku spomaliť, aby urobil optimálne koncovku. Pred ním boli Poliak Sudol a druhý z Rusov Noskov. Kričal som na Maťa, aby nespúšťal z tempa, že v koncovke môže tých dvoch urobiť. Na medailu to už nebolo, aj keď mu záver vyšiel, k Tallentovi sa približoval, no ten mal veľký náskok a mohol si kroky zvoľniť,“ hodnotil Benčík.

Počasie opäť zaúradovalo. „Zo začiatku bolo ideálne, v rozcvičke pršalo, s 18 stupňami na štarte, v druhej polovici už vyšlo slnko a bolo to ťažké, keď sily ubúdali,“ vysvetlil. Dušan Majdán taktiež zo seba všetko vyžmýkal a o vyše minútu si zlepšil osobný rekord. „Pochodoval neustále na osobák, takže naozaj uspokojil,“ dodal na margo druhého svojho zverenca Juraj Benčík.

Bojoval o každý centimeter, o každú sekundu

Matej Tóth podal heroický výkon. Uznal aj kvality štvrtého Ukrajinca Hlavana, ktorý úplne nenápadne zaútočil zozadu, unikol aj pohľadu členov slovenskej výpravy a vznikli z toho pochybnosti. „Nešiel o okruh menej, sledoval som ho celý čas, len naša výprava a tréner si ho nevšimli,“ uznanlivo skonštatoval. „Ja som mal dobrý deň, kontroloval som si tepy, trochu bolo tempo rýchlejšie, no nebál som sa toho,“ doplnil.

Posledná dvadsiatka dosť bolela. „Vyšlo slnko, začalo páliť, aj vysoká vlhkosť nás trápila. Na 35. km som mal miernu krízu, dosť sa zrýchlilo a ja som vedel, že ak nepridám, boj o medailu je stratený. Žiaľ, nemal som na to, musel som zvoľniť a nájsť si svoj rytmus, ktorým by som došiel do cieľa. Bojoval som o každý centimeter, o každú sekundu a veľmi som nespomalil,“ spomínal Tóth.

Matej Tóth sa príliš do polemík o cieľoch pred MS nepúšťal a veľké slová nepoužíval, no dosiahol na MS životný výsledok. „Ťažko niečo tvrdiť, keď som si sám so sebou nebol istý, či forma príde v tom správnom čase. V životnej forme som sa necítil ani deň dva pred štartom. Po zranení som stíhal skrátenú prípravu, likvidoval manko,“ vysvetlil.

Piate miesto si vyžiadalo zničené nohy

Vo finiši zatlačil za seba okrem medailistov a Hlavana všetkých. Ukrajinec sa objavil pred ním ako blesk z jasného neba. „Celý čas sa držal v najväčšej skupine spolu s dvoma krajanmi za nami, potom šiel za Poliakom Nowakom a aj pred neho. Ja som s ním rátal, že zaútočí a zapojí sa do boja o štvrté miesto. V tom momente, keď som sa naň dostal ja, tak ma predišiel. Mal iný rytmus ako ja, poslednú desiatku asi jednu z najrýchlejších zo všetkých,“ povedal Tóth.

Do akej miery bolela moskovská päťdesiatka nasvedčujú výstižné slová Mateja Tótha. „Bolela veľmi, možno najviac, záver bol ťažký a keby nebolo motivácie, že bojujem o 4. miesto, alebo o medailu, bolo by to veľmi náročné. To ma hnalo dopredu, vďaka tomu som udržal tempo i zvládol záverečnú desiatku. Cítim sa veľmi unavený, nohy mám úplne zničené,“ vysvetlil úspešný chodec.

Úspešná kandidatúra do komisie športovcov IAAF pred MS mohla Mateja Tótha povzbudiť. „Tešil som sa z toho, je to ďalšia skúsenosť, úspech pre Slovenský atletický zväz, no na to som nemyslel, z toho sa preteky nevyhrávajú,“ ozrejmil. V cieli sa prežehnal, s významným posunkom k nebesám. „Je to môj rituál, vždy myslím na tých, ktorí to potrebujú. Poslal som pozdrav do nebíčka najbližším, myslel aj na svoju rodinu, na strýka, ktorý bojuje s veľmi ťažkou chorobou. Tento úspech chcem venovať práve jemu, drž sa, Igorko,“ dodal na záver Tóth.

Finálové výsledky

50 km chôdza mužov: 1. Robert Heffernan (Ír.) 3:37:56, 2. Michail Ryžov (Rus.) 3:38:58, 3. Jared Tallent (Austr.) 3:40:03, 4. Igor Hlavan (Ukr.) 3:40:39, 5. Matej Tóth (SR) 3:41:07, 6. Grzegorz Sudol (Poľ.) 3:41:20, 7. Ivan Noskov (Rus.) 3:41:36, 8. Lukasz Nowak (Poľ.) 3:43:38, 9. Takajuki Tanii (Jap.) 3:44:26, 10. Yohann Diniz (Fr.) 3:45:18, …29. Dušan Majdán (SR) 3:57:50

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM