Jakub Forgács Správy

Toalety v Bystrici čaká veľká modernizácia: Kde a čo všetko chce mesto obnoviť?

Spracovaná projektová dokumentácia počíta s investíciou na dva objekty vo výške zhruba 450-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Toalety v Bystrici čaká veľká modernizácia: Kde a čo všetko chce mesto obnoviť?
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

V rámci použitia finančných prostriedkov z fondu minulých rokov, ktoré poslankyne a poslanci schválili na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva, tak bude môcť samospráva už čoskoro pristúpiť k ich modernizácii. Pôjde o samoobslužné, veľkokapacitné toalety s kamerovým systémom, s priestorom pre rodičov s deťmi, sprchou a mincovníkom, ktorý umožní ich používanie aj bez prítomnosti obsluhy. Platiť bude možné aj kartou. Verejné toalety na Štefánikovom nábreží budú okrem iného bezbariérové a nová, zrekonštruovaná strecha bude „zelená“. Aj takýmto spôsobom chce mesto pri realizácii verejných priestranstiev aplikovať v praxi tzv. zelené riešenia. Informovala o tom hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

„Spracovaná projektová dokumentácia počíta s investíciou na oba objekty vo výške zhruba 450-tisíc eur,“ uviedla Adamovičová.

Po desiatkach rokov

Verejné toalety na Námestí SNP boli naposledy rekonštruované v roku 1994, keď boli súčasťou obnovy celého banskobystrického námestia. Za posledné dva roky došlo k výraznému zhoršeniu technického stavu a opakujúcim sa poruchám rozvodov inžinierskych sietí. V súčasnosti do priestoru presakujú zrážkové vody. Súčasťou opráv bude preto predovšetkým kvalitné zaizolovanie priestoru, kompletná výmena rozvodov vody a elektriky, vyčistenie vzduchotechniky a následne osadenie nových obkladov a sanity.

„Hneď po schválení rozpočtu na rok 2022 sme oslovili projektantov, aby zhodnotili aktuálny stav oboch objektov a vypracovali projektové dokumentácie spolu s rozpočtami. Som rád, že poslanci a poslankyne schválili návrh prerozdelenia prebytku mesta za minulý rok, v rámci ktorého sme žiadali schválenie prostriedkov na dofinancovanie tohto zámeru. Už v priebehu niekoľkých týždňov tak môžeme začať s komplexnou rekonštrukciou verejných WC,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Čo všetko sa na toaletách zmení, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM