Michal Majer Kultúra

To vajíčko maľovanô...

Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v spolupráci s folkloristom a zberateľom ľudovej slovesnosti Vojtechom Majlingom pozýva všetkých milovníkov tradičných slovenských remesiel na 7. ročník celoslovenskej výstavy kraslíc spojenej s ukážkami umel

Výstava tento krát okrem rôznych techník výzdoby veľkonočných kraslíc prezentuje aj medovníky s tradičnými ľudovými motívmi. Návštevníci môžu obdivovať aj prútené šibáky a výrobky z prútia, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou Veľkonočných sviatkov. Na tohtoročnom bienále kraslíc svoju umeleckú tvorbu predstaví 60 pozvaných krasličiarov a umeleckých remeselníkov z celého Slovenska. Pokračovaním tradície organizovania výstavy To vajíčko maľovanô Stredoslovenské múzeum uchováva tradičné zvyky a obyčaje našich predkov pre ďalšie generácie.

„Slepačie vajíčko zohrávalo v obradovej kultúre slovenského ľudu magickú úlohu. Považovali ho za symbol plodnosti. Práve preto ho naši predkovia zdobili a skrášľovali rôznymi dekoratívnymi technikami. Na zdobenie sa tradične používala škrupina vajíčok domácej hydiny: sliepok, husí, kačíc. Dnes však medzi kraslicami nájdeme napríklad aj zdobené pštrosie vajcia. Tradícia obdarovávanie maľovanými vajíčkami – kraslicami siaha až do 14. storočia,“ pripomína Jana Nahálková – etnografka Stredoslovenského múzea a jedna z garantov výstavy.

Návštevníci výstavy môžu vidieť kraslice vyrábané rôznymi technikami, medzi ktoré patrí voskovanie, batikovanie, olepovanie sitinou a rôznofarebnými bavlnkami či kúskami textilu, vyškrabovanie, madeirovanie, odrôtovanie či dokonca okovanie. Počas výstavy Stredoslovenské múzeum pripravilo pre návštevníkov tradičné tvorivé dielne, kde sa veľkí i malí zoznámia s technikami výzdoby vajíčok a môžu si vyskúšať ich zdobenie.

Meno Vojtecha Majlinga – garanta výstavy, banskobystrického fotografa a zberateľa ľudovej slovesnosti, snáď nemusíme Banskobystričanom ani predstavovať. Už viac ako štyridsať rokov dokumentuje ľudové zvyky, obyčaje a staré ľudové remeslá. Počas svojich potuliek banskobystrickým krajom navštívil vyše 110 slovenských dedín a spoznal viac ako 600 ľudových výrobcov. S menom Vojtecha Majlinga sa spájajú dnes už známe a u ľudí populárne kultúrne podujatia, medzi ktoré patrí Trh ľudových remesiel počas Dní mesta Banská Bystrica, podujatia v starom banskobystrickom Priore či dva ročníky Celoslovenskej prehliadky kraslíc a ich tvorcov na ktorej spolupracoval so Stredoslovenským múzeom.

Zdroj: Stredoslovenské múzeum

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM