Monika Obrtalová Kultúra

To je VEC!

Od 21. 11. 5. 12 sa konali súbežne divadelný happening VEC: Cesta číslo 5 a kampaň Vypískajme násilie! proti rodovo podmienenému násiliu páchanému na ženách, ktorú pripravili spoločne 7 nezávislých ženských organizácií, vrátane Bábkového divadla na R

Na akcii sa zúčastnili aj štúdio TWIGA ( teater women improvisation gender action) a pripojili sa k 16. medzinárodným dňom aktivizmu proti domácemu násiliu páchanému na ženách, k celoeurópskej kampani proti domácemu násiliu (od 25. 11 do 10. 12.) konanej v mnohých európskych krajinách. Počas týchto dní sa konalo viacero akcií, ktoré upozorňovali na tento skrytý a tabuizovaný problém našej spoločnosti, ktorý zasahuje každú piatu ženu a temer každú štvrtú domácnosť na Slovensku.

Celá kampaň, happening a „pískačka“ sa konali v siedmich slovenských mestách: 21. 11. v Banskej Bystrici v OC EUROPA, 24. 11. v Poprade v ZOC MAX, 25. 11. v Košiciach v Aupark SC, 26. 11. v Prešove v ZOC MAX, 27. 11. v Michalovciach v Zemplin SC, 3. 12. v Martine v OC TULIP, a 5. 12. v Bratislave v AVIONE SC. V týchto mestách spolu s nami násilie vypískali Iveta Škripková, riaditeľka a režisérka, BDNR Banská Bystrica, JUDr. Adrián Kromka, viceprimátor Popradu, MUDr. Richard Raši, primátor Košíc, Valéria Fürješová, herečka DJZ Prešov, Táňa Brnová, riaditeľka OZ Žena v tiesni, Martin a Jana Zezulová, Možnosť voľby, Bratislava.

Pre kampaň vzniklo jedinečné divadelné dielo ženskej rodovej skúsenosti sústredené do obchodných centier, konalo sa organizačne náročné turné v OC, v mnohých po prvý raz, zavŕšila sa výstava fotografií, plagátov s mottom NIE domácemu násiliu páchanému na ženách organizované Fenestrou, boli usporiadané série prednášok v miestach kampane, dve tlačové besedy (Košice, Bratislava), vznikli 4 mediálne spoty, na happeningoch sa zúčastnilo 1.000 divákov/di­váčiek.

VEC: Cesta číslo 5 a Vypískajme násilie! pripravili: Fenestra Košice, MyMamy Prešov, Pomoc rodine Michalovce, OZ Žena v tiesni Martin, Možnosť voľby Bratislava, Slovensko-český ženský fond Bratislava a neformálna skupina aktivistiek Poprad. Organizátorky sa rozhodli vystúpiť z intimity miest do verejných priestorov obchodných centier, aby v celkom netypickom priestore demonštrovali pocity a emócie žien/obetí domáceho násilia a pripomenuli si obete domáceho násilia na Slovensku, o ktorých sa mlčí.

Najväčším úspechom divadelného happeningu aj samotnej kampane 16 dní aktivizmu, sú ohlasy divákov/čok z obchodných centier, ktorých sa táto téma hlboko dotkla. Na lokálnej úrovni happening a kampaň zaznamenali mimoriadne ohlasy a úspech. Išlo o rozsahom druhú najväčšiu kampaň proti násiliu od r. 2000 na Slovensku.

Zdroj a foto: BDNR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM