Mário Hanzel Rôzne

Tip na víkend: Otvorenie sezóny v Lesníckom skanzene

V sobotu 30. apríla otvára brány pre svojich návštevníkov jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií v Banskobystrickom kraji - Lesnícky skanzen nachádzajúci sa vo Vydrovskej doline, asi 1,5 kilometra od obce Čierny Balog.

Už deviatu sezónu ožije na viac ako trojkilometrovom úseku „Chodník lesného času“ so 71 zastávkami, ktoré mnohými zaujímavými exponátmi a predovšetkým prirodzenými lesnými stanovišťami ponúkajú objavné pohľady na životodarné schopnosti lesa. Určite však zaujmú aj živé obrazy z histórie, súčasnosti a budúcnosti lesníctva ako aj pôsobivé prírodné diela medzinárodnej skupiny umelcov Ekoart. V rámci otvorenia tohtoročnej sezóny organizátori pripravili kultúrny program spojený s vyhlásením 5. ročníka ankety o Cenu Jozefa Dekréta Matejovie o lesnícku osobnosť roka a s ukončením v poradí 5. Lesníckych dní. Od obeda bude zároveň prebiehať 20. ročník medzinárodného festivalu country hudby a tancov.

Podrobná prehliadka lesníckeho skanzenu pri jeho dnešnej rozsiahlosti trvá takmer celý deň. Je ale možné vybrať si niektorú z kratších trás, ktoré sa nachádzajú na informačnom karuseli pri vstupe do skanzenu. V Lesníckom skanzene sa nachádza hojný počet informačných panelov a v infocentre návštevníkom poskytujú zdarma prehľadnú orientačnú mapku areálu. Od r. 2009 je sprístupnený návrat zo skanzenu do centra obce „Náučným chodníkom“ obce Čierny Balog, ktorý začína na konci parkoviska a končí pri Obecnom úrade. Budovanie skanzenu nie je stále ukončené. Atraktívny je prístup Čiernohronskou lesnou železnicou, ktorá z Hronca alebo z Čierneho Balogu návštevníkov privezie priamo na zastávku Vydrovo – Skanzen. Súčasťou skanzenu je múzeum, ktoré sa nachádza v budove horárne.

Sezóna trvá od 1. mája do 30. septembra

OTVÁRACIE HODINY skanzen ako celok: máj, jún a september: 9,00–15,00 h., múzeum (horáreň): 10,00–15,00 h. skanzen ako celok: júl, august: 9,00–18,00 h., múzeum (horáreň): 9,30–17,30. h.

(mh)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM