Monika Obrtalová Rôzne

Tip na víkend

Pokiaľ ešte neviete, kam vyraziť tento víkend, máme pre vás zaujímavý tip. Príďte sa pozrieť na výstavu vedeckých hračiek s názvom VEDHRAČKA, ktorá vie zaujať nielen deti, ale aj dospelých. V Banskej Bystrici sa dokonca nachádza jej jediná stála expo

Podobné výstavy nájdete aj v Maďarsku či Českej republike. Ide o putovné výstavy, ktoré pobudnú v rôznych mestách a obciach určitú dobu a potom sa presunú do iného regiónu. Banská Bystrica je však jediné mesto na Slovensku, kde je táto výstava umiestnená nastálo.

Výstava má prilákať najmä deti a ukázať im, že existujú aj iné formy trávenia voľného času ako len sedenie pred počítačom. „Cieľov výstavy je viacero. Medzi najhlavnejšie určite patrí efektívne využívanie voľného času detí a mládeže, rozvinutie pozitívneho vzťahu žiakov ku kultúre, ako aj neformálne vzdelávanie žiakov. Dôležitým je aj vzbudenie akéhosi záujmu o vedecké bádanie,“ hovorí o hlavnej myšlienke výstavy jej organizátor Andrej Baláž.

Výstava má napomôcť aj učiteľom a rodičom získať cenné informácie z oblasti ludonómie, teda tvorivosti a pedagogiky voľného času. „Pri manipulácii s hračkami sa prirodzene rozvíjajú všetky stránky osobnosti hrajúceho sa počnúc rozvojom motoriky, jemnej motoriky, koordinácie tela, rozvojom sociálnych a komunikačných kompetencií ako aj kognitívny rozvoj,“ hovorí o ďalších pozitívach výstavy pán Baláž.

Na návštevníkov čakajú po vstupe na výstavu rôzne hlavolamy, akustické, optické, magnetické a mechanické hračky. Návštevníci sa môžu bez časového obmedzenia do vôle vyhrať s exponátmi, ktorých sa na výstave nachádza približne 200. Ak si s niektorým nevedia dať rady, môžu si prečítať návod k hračke, prípadne si nechať poradiť od prevádzkovateľa.

Výstava je určená pre deti predškolského a školského veku, no sú tu aj exponáty, ktoré zaujmú ako trojročné deti, tak aj seniorov. „Niekedy sa stáva, že keď príde rodina, deti sa začnú hrať prvé. Rodičia si sadnú do kresla a pozerajú sa na svoje deti, ostýchajú sa. Potom ich niečo zaujme, začnú sa hrať aj oni a nakoniec deti volajú rodičov aby už išli domov, že sú unavené a hladné,“ dodáva so smiechom pán Baláž.

Výstavu v Banskej Bystrici postupne rozširujú a dopĺňajú stále novými exponátmi. Pozrieť si ju môžete na Kukučínovej 8 v priestoroch Domu techniky ZSVTS, pod Okresným súdom. Otvorená je denne okrem pondelka od 9:00 do 18:00 hodiny, vrátane víkendov a sviatkov.

Vedhracka
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM