Jakub Forgács Rôzne

Tip na turistiku pri Bystrici: Králická tiesňava láka na vodopád aj jaskyne

Na aktívny oddych v prírode neďaleko Banskej Bystrice si môžu dovolenkári či domáci vybrať aj prechádzku Králickou tiesňavou, chránenou prírodnou pamiatkou na rozlohe takmer 21 hektárov. Nachádza sa hneď na začiatku obce. Pod tou leží Tajov s ďalšou prírodnou pamiatkou, Tajovskou kopou.

Ilustračný obrázok k článku Tip na turistiku pri Bystrici: Králická tiesňava láka na vodopád aj jaskyne
Zdroj: TASR

„Svojím morfologickým vývojom sa radí k ojedinelým útvarom pramenných kontinentálnych vápencov,“ uviedol starosta obce Králiky Ivan Škamla. Nadšenci cykloturistiky môžu zasa využiť asi 120 km cyklotrás v tunajších Kremnických vrchoch.

Prichádzajú hlavne Maďari, ale aj Poliaci a Holanďania

„Podľa odhadov tiesňavu navštívi za letnú sezónu od 2 000 do 3 000 turistov, zahraniční prichádzajú hlavne z Maďarska, najnovšie z Poľska, ale aj Holandska,“ povedal Škamla. Neďaleko vstupu do tiesňavy je malé parkovisko s náučnou tabuľou. Návštevníci sa z nej dočítajú, čo sa nachádza na približne päťkilometrovej trase tohto náučného chodníka. Na jeho konci je altánok, kde si môžu opekať.

Tiesňavu tvorí kaňon pozdĺž Farebného potoka. „Králická tiesňava je zaujímavá hlavne tým, že sa tam nachádza vodopád. Keď je malý prietok potoka, tak sa potok stratí. A na inom mieste zasa možno spozorovať silnú vyvieračku, ktorej pôvod vôbec nemusí súvisieť so strateným potokom,“ podotkol starosta. Podľa informácií na zmienenej náučnej tabuli atraktivitou je nielen sedem metrov vysoký Králický vodopád, ale aj dve menšie jaskyne. „Chodník uzatvárame hlavne na jar, keď sa topí sneh, pretože potok je až päťnásobne väčší ako cez letnú sezónu,“ povedal Škamla. O celú trasu sa stará obecné Občianske združenie Králická tiesňava.

Postaviť chcú šesť oddychových altánkov s ohniskami

„Tento rok chceme predĺžiť chodník o ďalšie tri kilometre,“ pokračoval starosta. Pripravené sú ale aj nové projekty na rozšírenie chodníka na 10 – 12 km. Táto investícia má byť podľa neho spojená aj so súkromným sektorom. Obec teraz čaká na výzvy z nového programového obdobia Európskej únie. Chce získať financie z eurofondov, pričom budovanie chodníka si má vyžiadať 10 000 až 12 000 eur a obec sa na tom bude tiež finančne podieľať. Postaviť plánuje šesť oddychových altánkov s ohniskami.

Starosta Tajova Ladislav Surovčík uviedol, že v obci môžu dovolenkári navštíviť napríklad Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského či pozrieť si spomínanú prírodnú pamiatku Tajovskú kopu. „To je taká tufová skala, kde je aj prameň, ktorý zásobuje obec Tajov pitnou vodou,“ povedal Surovčík. Nachádza sa na okraji obce a miestni ju volajú „kopanice“, dodal. Kopa vzniká usadzovaním vápenca z tečúcej vody obohatenej o vápnik z okolitých karbonátových hornín, najmä dolomitov a vápencov. Prepad vody udržiava penovcové steny vo vlhkom stave.

Pribudnú aj nové turistické trasy

Aktuálne pripravujú s Klubom slovenských turistov aj nové turistické trasy. „Chceme spojiť autokemping s našou kalváriou,“ dodal starosta. Podľa návrhu trasa od autokempingu na kalváriu by mala mať asi päť kilometrov, spraviť chcú aj menší 2,5-kilometrový okruh a väčší osem až 10-kilometrový. Na trasách spolupracujú aj s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko.

Králická tiesňava a Tajovská kopa lákajú turistov: Návštevníci prichádzajú až z
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM