Monika Obrtalová Rôzne

Tento rok sa podarilo dotiahnuť viacero vecí

Primátor Banskej Bystrice Peter Gogola hodnotí uplynulý rok z ekonomického hľadiska ako stabilný. V meste sa podarilo dotiahnuť veci, ktoré začali realizovať ešte v predchádzajúcom volebnom období. Uviedol to na dnešných neformálnych raňajkách s novi

Ako pokračoval, na mysli má projekt rekonštrukcie ciest a chodníkov či projekt zavedenia nových nízkopodlažných moderných trolejbusov. Ambíciou primátora je rozvoj cestovného ruchu. „V tomto smere sa nám podarilo zorganizovať gastronomický festival a rozvinúť bohatší a zaujímavejší kultúrny život v meste.“ Za úspech Gogola pokladá aj vývoj v karanténnej stanici, „kde sme dofinancovali dobudovanie časti kotercov, a hlavne, podarilo sa nám získať verejnosť na spoluprácu vďaka tomu, že sme urobili isté personálne opatrenia“. Vďaka nim podľa primátora získali kvalitných, odborne spôsobilých ľudí, ktorí sú nadšení pre svoju prácu. Samospráva tiež získala 6000 eur od Nadácie Ekopolis na kompletnú obnovu a rekonštrukciu lokality Medokýš.

Ako Gogola uviedol k ambíciám na rok 2012, budú intenzívne pracovať na tom, aby mesto ožívalo, aby spoločenský, kultúrny aj športový život podporovali. „Pretože máme víziu, že Banská Bystrica môže veľa ponúknuť, ale ľudia na Slovensku o tom stále málo vedia,“ skonštatoval primátor. „Získali sme zápis do národného zoznamu nehmotných kultúrnych pamiatok, náš Radvanský jarmok je, vlastne, prvým takýmto prvkom zapísaným v tomto zozname a aj toto chceme dať na vedomie celému Slovensku.“ A teda, aby mali ľudia chuť prísť na Radvanský jarmok a zažiť Banskú Bystricu. „Spoznať ju a mať dôvod prichádzať sem pravidelne na dovolenku, na víkendy.“ Jarmok bol do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísaný 15. decembra.

Začiatkom budúceho roka bude tiež predstavená kompletná protikorupčná stratégia mesta Banská Bystrica. Je výsledkom niekoľkomesačnej spolupráce Transparency International Slovensko (TIS) a banskobystrickej samosprávy, pričom jednotlivé politiky boli obojstranne intenzívne konzultované. Ako primátor oboznámil, víziou do budúcnosti je tiež podpora výstavby štartovacích bytov. „Máme objekt, bývalú budovu Slovenskej akadémie vied na Severnej ulici, a rokujeme s investorom, ktorý má záujem do tohto projektu vstúpiť.“ V Banskej Bystrici sú totiž podľa Gogolu stovky neobsadených nadštandardných luxusných bytov, ale toto nie je tá bytová kategória, o ktorú by na trhu bol záujem. Práve štartovacie byty by boli pre mladé, začínajúce rodiny, ktoré sa chcú osamostatniť, no nemajú ambíciu brať si veľkú hypotéku na luxusný byt.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM