Jakub Forgács Správy

Takto vyzerá 4-MILIÓNOVÁ investícia: Školské dielne sa ZMENILI na moderné centrum, FOTO

Hlavným cieľom investície bolo zlepšiť materiálno-technické vybavenie odborného vzdelávania v automobilovom priemysle a vytvoriť moderné vzdelávacie centrum.

Ilustračný obrázok k článku Takto vyzerá 4-MILIÓNOVÁ investícia: Školské dielne sa ZMENILI na moderné centrum, FOTO
13
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) s podporou iniciatívy Catching-Up Regions a európskych zdrojov zrekonštruoval vlani priestory Spojenej školy vo Vlkanovej za viac ako štyri milióny eur. Z pôvodných školských dielní vzniklo moderné centrum zamerané na elektromobilitu, ktoré v utorok otvorili.

Lákadlo pre študentov

Ako TASR informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková, hlavným cieľom investície bolo zlepšiť materiálno-technické vybavenie odborného vzdelávania v automobilovom priemysle a vytvoriť moderné vzdelávacie centrum, ktoré priláka nielen viac študentov, ale poskytne i možnosti pre celoživotné vzdelávanie.

Rekonštrukcia zahŕňala kompletné zateplenie obvodového plášťa a strechy, novú podlahu v priestoroch dielní, výmenu okien a dverí, hydroizolácie plochých striech, nové elektroinštalácie a výmenu osvetlenia či nové vedenia vzduchotechniky a vykurovanie.

„V dielňach odborného výcviku sme vybudovali moderné pracovisko pre výučbu elektromobility pomocou najmodernejších učebných pomôcok, ale súčasne sme plne dovybavili pracoviská opráv benzínových a naftových motorov, ktoré tu určite ešte pár rokov zostanú,“ priblížil riaditeľ školy so 653 študentmi Ján Žuffa.

Moderne vybavené pracoviská

Vďaka projektu dnes žiaci využívajú dve kompletne vybavené pracoviská pre oblasť elektromobility a tri teoretické učebne odborného vzdelávania autoopravárenských odborov a odboru autotronik. V škole pribudli vysoko špecializované výučbové stroje a zariadenia, na ktorých môžu žiaci simulovať meracie úlohy a ovládanie špecifických častí automobilov, pričom využívajú softvérové e-učebnice. K dispozícii majú tiež model elektromobilu špeciálne upravený na účely vyučovania.

„Je dôležité, aby sme našim deťom a mladým ľuďom poskytli dobrý dôvod nerozmýšľať o odchode z nášho kraja a zo Slovenska. Prvá vec, ktorú máme možnosť meniť a o čo sa posledné roky snažíme, sú školy. Chceme, aby poskytovali to najlepšie vzdelanie a kvalifikáciu, rozvíjali schopnosti a dali mladým ľuďom do rúk výbavu, vďaka ktorej sa uplatnia, uživia a porozumejú svetu, v ktorom chcú žiť,“ reagoval v utorok počas slávnostného predstavenia nových priestorov predseda BBSK Ondrej Lunter.

Moderné centrum pre elektromobilitu vo Vlkanovej je jeden zo siedmich modernizačných projektov, ktoré BBSK v poslednom čase zrealizoval, pričom celková výška všetkých investícií dosiahla takmer 33 miliónov eur.

Moderné školské dielne vo Vlkanovej si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

OBRAZOM: Dielne vo Vlkanovej sa zmenili na špičkové učebne pre elektromobilitu
13
Galéria
Foto: Marek Mačica / Zdroj: BBSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM