Jakub Forgács Správy

"Taják" má výnimočnú Bilingválnu sekciu: Francúzsky partner škole posiela lektorov

Banskobystrické Gymnázium J. G. Tajovského, ktoré nesie tento čestný názov od roku 1989, vzniklo v roku 1976. Okrem matematických tried má tiež Bilingválnu sekciu, v ktorej sa uskutočňuje slovensko - francúzske štúdium.

Ilustračný obrázok k článku "Taják" má výnimočnú Bilingválnu sekciu: Francúzsky partner škole posiela lektorov
Zdroj: TASR

„Sekcia funguje na základe medzivládnej dohody medzi Francúzskom a niekdajším Československom, takéto školy sú na Slovensku štyri,“ uviedla koordinátorka sekcie a učiteľka biológie vo francúzskom jazyku Monika Ďurčová.

Školu opustilo už vyše 7 000 absolventov

Riaditeľka gymnázia Mária Sochorová povedala, že škola mala po svojom vzniku 16 tried a 33 učiteľov. Dnes má 28 tried a v nich 753 študentov, ktorých učí 62 pedagógov. „Keď zhruba počítam, do súčasnosti našu školu opustilo okolo 7 000 absolven­tov,“ konštatovala Sochorová. Gymnázium bolo krátko po svojom vzniku tiež zaradené medzi päť škôl na Slovensku, ktoré mali od školského roku 1979/1980 overovať novú koncepciu výchovno-vzdelávacej sústavy.

Už od 80-tych rokov sa v škole v rozšírenom vyučovaní kládol dôraz na cudzie jazyky a prírodovedné predmety, najmä matematiku a fyziku. „Tejto tradícii sme zostali verní dodnes, pretože máme stále triedu s profiláciou na matematiku, čo je zvláštnosťou v rámci banskobystrických gymnázií,“ pokračovala Sochorová. V tej je rozšírené vyučovanie matematiky a informatiky. „Títo žiaci získajú oveľa lepší základ v matematických vedomostiach a skutočne sú aj veľmi úspešní v rámci matematických olympiád, súťaží, získavajú významné ocenenia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ podotkla riaditeľka.

Bilingválna sekcia má už 22 rokov

Bilingválna sekcia v Banskej Bystrici vznikla v roku 1991 na základe spomínanej medzivládnej dohody. Tá presne určuje, akým spôsobom sa tu vyučuje, vysvetlila Ďurčová. „Špecifikum je, že francúzsky partner zastrešuje školu, dodáva nám lektorov, v Banskej Bystrici máme dvoch, jedného na francúzsky jazyk a jedného na matematiku. Dodáva nám učebnice, materiály, organizuje stáže pre učiteľov Bilingválnej sekcie vo Francúzsku…“ vymenovala Ďurčová.

Podotkla, že keď ich žiaci končia štúdium, majú francúzsky jazyk na úrovni C1. Spolu s anglickým teda dobre ovládajú dva svetové jazyky. Budúci prváci nemusia vedieť po francúzsky, musia sa však popasovať napríklad so psychodiagnos­tickými testami. „Majú ukázať schopnosť žiaka adaptovať sa na takéto náročné štúdium, jeho odolnosť, prácu vo zvýšenom strese,“ vysvetlila Ďurčová. Toto štúdium nie je podľa nej určené širokému publiku, nakoľko žiak musí byť zdatný v prírodovedných predmetoch aj v jazyku. No po skončení sú absolventi veľmi úspešní a darí sa im uplatniť či už na Slovensku, alebo v zahraničí, podotkla Ďurčová.

Tvorba projektu a prezentačné zručnosti je nový predmet, ktorý gymnázium zaviedlo. „Často sa nám stávalo, že pri projektoch, ktoré sme zadávali v rámci predmetu, obyčajne žiaci stiahli veci z internetu. Takže sa ich usilujeme naučiť, ako a kde hľadať informácie, ako pracovať s literatúrou, správne citovať,“ vysvetlila Sochorová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM