Monika Obrtalová Kultúra

Symbolom je perina vo farbách mesta

Sen o prebudenej Bystrici je nosným mottom šiestich banskobystrických divadiel, ktoré sa zúčastnia v sobotu na celoslovenskej Noci divadiel. Symbolom banskobystrického projektu je perina vo farbách erbu mesta pod Urpínom - červeno–biela.

O podujatí informovali na dnešnej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici zástupcovia Štátnej opery, Divadla Akadémie umení, Divadla Štúdia tanca a Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR). Na Noci divadiel sa zúčastní aj Záhrada – Centrum nezávislej kultúry a Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže. Motívom Noci divadiel je, aby sa divadlo zviditeľnilo aj iným spôsobom ako tradičným, keď divák chodieva na predstavenia. Divadlá si tak na večer 19. novembra pripravujú programy netradičného charakteru, vysvetlila Lenka Horinková zo Štátnej opery.

Program sa začne o 19.00 h v Záhrade – Centre nezávislej kultúry. V spolupráci s Mestským divadlom – Divadlom z Pasáže pripravili Zážitkový pobyt v duchu divov a retro strihov. Program pokračuje v Divadle Štúdiu tanca Fantastickou nocou, v ktorej účinkujú Umelecký súbor divadla a deti zo školy Fantázia. Druhú časť predstavenia bude tvoriť improvizácia, ktorou sa podľa slov riaditeľky Divadla Štúdia tanca Zuzany Hájkovej v divadle veľmi zaoberajú. „Keďže nosným prvkom je perina, tak tá perina tam bude mať svoju fantastickú úlohu.“ Ak sa niektorí diváci odvážia prísť na javisko a premiestniť perinu, uvidia zmenu pohybu, svetla, hudby. „Prosto, budú môcť takto interaktívne vstúpiť do projektu. Pokiaľ sa, teda, odvážia,“ dodala Hájková.

Ďalšia zastávka je pripravená v BDNR. Ležohry sú nový žáner, ktorý vytvorili pri príležitosti tohto podujatia, priblížila Monika Tatarková z dramaturgie BDNR. „Pôjde o scénické čítanie z diel slovenských aj zahraničných autorov, klasických aj súčasných.“ Pre divákov je pripravených asi 50 veľkých divadelných postelí, z ktorých budú čítanie sledovať. Pritom herci a herečky ho budú realizovať z lán či hojdačiek visiacich zo vzduchu. Úryvok z drámy Túžim od súčasnej britskej autorky Sarah Kane na tri spôsoby čaká účastníkov Noci divadiel v podaní Divadla Akadémie umení. „Túžim je dielo, ktoré hovorí o vzťahu dvoch ľudí, hovorí o láske, nenávisti a vlastne o boji a ťažkostiach vo vzťahu dvoch mladých ľudí,“ priblížila Adriana Cieślaková, manažérka divadla.

Záver programu bude pod taktovkou Štátnej opery, ktorá pripravila program Sen noci v Opere, pričom tvorcovia sa inšpirovali Shakespearom. „Rozhodli sme sa foyer a divadelný Klub Bohéma zmeniť na priestor strašidelného zámku,“ priblížila Horinková. Zvukové a priestorové inštalácie, ako aj scénografiu pripravili študenti, ktorých opera hostí v rámci programu Erazmus z Grécka a Írska. Noc divadiel končí v banskobystrickej kaviarni v centre mesta. Pre vytrvalých divákov, ktorí navštívia všetky predstavenia a nazbierajú päť pečiatok do pasu Noci divadiel, je pripravená chutná odmena. V slovenských mestách sa 19. novembra koná 2. ročník celoeurópskeho podujatia Noc divadiel, ktoré prezentuje divadlo tvorivým spôsobom v netradičnom časovom rozpätí. Noc divadiel je na programe každoročne tretiu novembrovú sobotu vo všetkých mestách súčasne.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM