Monika Obrtalová Rôzne

Svetový deň vody

Určenie problémov týkajúcich sa zásobovania pitnou vodou, ako aj zvýšenie povedomia ľudí o dôležitosti zachovania a ochrany jej zdrojov sú najdôležitejšie ciele blížiaceho sa Svetového dňa vody. Ten v roku 1992 Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo na 22.

„Tento deň je každoročne príležitosťou pre všetky organizácie zdôrazniť význam pitnej vody, jej zdravotnú bezpečnosť ako aj potrebu jej ochrany. OSN vyzýva aj v roku 2011 členské štáty, aby práve 22. marca organizovali semináre, či prednášky, aby praktickým úsilím pomohli zvýšiť povedomie verejnosti o tejto problematike. Témou tohtoročného Svetového dňa vody je “Voda pre mestá“, povedala vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v BB Kvetoslava Koppová. Svetový deň vody je príležitosťou pripomenúť všetkým jej mimoriadnu dôležitosť na zachovanie životného prostredia a rozvoj ľudskej spoločnosti.

Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva aj preto ponúka počas neho svoje konzultačné služby. Občania majú v tento deň možnosť využiť poradenstvo, zamerané na kvalitu pitnej vody v okresoch Banská Bystrica a Brezno, jej ukazovateľov, dostanú odpovede na otázky o rozsahu, početnosti a kritériách kontroly kvality pitnej vody, individuálneho a hromadného zásobovania pitnou vodou, či ochrany jej zdrojov.

„Obyvatelia Banskobystrického kraja môžu využiť aj bezplatné vyšetrenie vody z individuálnych vodných zdrojov v ukazovateľoch dusičnany a dusitany. Vzorku je potrebné odobrať v deň vyšetrenia (22. marca) do čistej, vypláchnutej sklenenej alebo plastovej fľaše v množstve pol litra a priniesť v čase od 8. 00 do 12. 00 hod. na RÚVZ v B. Bystrici, Cesta k nemocnici 1,“upozorňuje MUDr. Koppová.

ddk foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM