Michal Majer Kultúra

Svetový deň sprievodcov ponúkne netradičné lákadlá

21. február je Svetovým dňom sprievodcov, do ktorého sa už niekoľko rokov zapája svojimi aktivitami aj Slovensko. Výnimkou nie je ani Banská Bystrica, ktorá pri tejto príležitosti organizuje v sobotu 19. februára bezplatnú prehliadku po svojom histor

„Pozývame nielen zahraničných turistov, ale hlavne domácich, ktorí by takto mohli lepšie spoznať svoje rodné mesto. Takisto by ho vedeli predstaviť aj svojim priateľom, príbuzným či známym, ktorí raz za čas do Banskej Bystrice zavítajú,“ povedal o možnosti predstavenia krajského mesta širšiemu okoliu jeho primátor Peter Gogola. Prehliadka je pripravená pre všetkých tých, ktorí chcú o kultúrnom dedičstve Perly Pohronia vedieť viac, ale aj pre zvedavcov, ktorí sa sprievodcovskej akcie zúčastnia vôbec po prvýkrát. „Účastníci si môžu vybrať z troch pripravených okruhov. Pre záujemcov o zrekonštruovanú Radnicu je pripravená prehliadka s názvom Radnica v novom šate, ďalej máme pripravenú prehliadku Banská Bystrica v znamení kalicha, ktorá bližšie predstaví Lazovnú ulicu a Evanjelický chrám a posledný okruh tvorí Národná ulica a jej budovy postavené v polovici minulého storočia s príznačným názvom Najmladšia ulica v historickej zóne,“ povedala bližšie o tom, čo účastníkov podujatia čaká, Magdaléna Machunková z banskobystrického Informačného centra.

Bezplatnej prehliadky mestom sa môžu záujemcovia zúčastniť už po ôsmykrát, prvý raz je však pre nich pripravených okrem samotných trás historickým jadrom viacero lákadiel. „Po minulé roky sme nikdy nenavštívili vnútorné priestory historických budov, vždy sme ostali len pri exteriéroch. V sobotu však môžu návštevníci zavítať do priestorov Radnice, nazrieť aj do zákulisia Štátnej opery, takisto si prezrieť zvnútra Evanjelický chrám a pripomenúť si osobnosti pochované na evanjelickom cintoríne,“ hovorí o ďalších lákadlách sprievodcovskej akcie Karin Graciasová z banskobystrického Informačné centra. „Veríme, že aj tento rok prilákame na akciu čo najviac Banskobystričanov, prekonáme vlaňajších 372 účastníkov a zaradíme sa tak v porovnaní s ostatnými mestami na popredné miesta v počte účastníkov akcie. Hlavným cieľom však zostáva, aby sa toto podujatie stalo pre všetkých pozvánkou na príjemné popoludnie s možnosťou znovu objaviť skryté zákutia nášho krásneho mesta,“ uzavrel primátor.

moo Foto: pkobb.sk by Vlado Veverka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM